BiH
0

Srbija će tražiti da sasluša Mladića o Oriću

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tražit će od Tribunala u Hagu dozvolu da sasluša haškog optuženika Ratka Mladića o zločinima nad Srbima koje su, kako navode, počinile snage pod komandom Nasera Orića.

"Tužilaštvo za ratne zločine tražit će dozvolu od Sekretarijata Haškog tribinala da sasluša Ratka Mladića o zločinima koje su muslimanske snage pod krontrolom Nasera Orića počinile nad srpskim civilima i zarobljenicima u Istočnoj Bosni u periodu od aprila 1992. do juna 1995. godine" najavilo je Tužilaštvo, prenosi Tanjug.

Događaji koje Tužilaštvo za ratne zločine istražuje nisu obuhvaćeni optužnicom koju je Tribunal u Hagu podigao protiv Nasera Orića, a radi se o lokacijama, događaji na potezu od Zvornika do Skelana, uključujući okolinu Srebrenice, zatim u mestima Fakovići, Hajvaz, Zalazje, Ilino brdo, Crni vrh, Šekovići, Bratunac, Kravica, Kragljivade, Konjević polje, Glogovo polje i drugim, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo podsjeća da je Haški tribunal 3. jula 2008. godine pravnosnažno oslobodio krivice ratnog komandanta Nasera Orića za zločine nad Srbima u tom gradu 1992. i 1993. godine.

Apelaciono veće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006., kojom je Orić bio proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora što nije spriječio zločine nad Srbima, navodi se u saopćenju.