Pokrenuta inicijativa
67

Srbi u Hercegovini postaju konstitutivan narod, ravnopravan sa Hrvatima i Bošnjacima

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Srbi bi uskoro trebali biti ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima i uživati svoja ustavna prava konstitutivnog naroda.

Inicijativu za ustavne izmjene kojim bi se riješila konstitutivnost srpskog naroda danas je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio Klub zastupnika HDZ-a BiH.

Ovu informaciju je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ) navodeći kao je cilj završiti taj dio ustavnih promjena što prije.

Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ta inicijativa će ići zvanično sa ciljem da se to pitanje što pije okončamo", kazao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) ističe da još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio Klub Bošnjaka u vezi s izmjenama Ustava, koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskoj jezika i pisma ćirilica.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mogu odgovorno reći da će svi poslanici u Klubu Bošnjaka podržati prijedlog kad dođe iz Kluba zastupnika hrvatskog naroda i mislim ako se krene u tu proceduru da je sve pripremljeno. Praktično samo treba mogućnost da se izmjene Ustava utvrde i donesu sa dvotrećinskom većinom, a to je sa 20 ruku. Ako Klub poslanika Hrvata bude za, nema nikakvih problema da se to završi. Ako bude trebalo i vanrednu sjednicu ćemo zakazati da bi to civilizacijsko pitanje riješili", zaključio Špago.