{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbi su bili za dogovor i mirno rješenje"

F
18.3.2011. u 16:53
0
10
"Srbi su bili za dogovor i mirno rješenje"
0
"Srbi su bili za dogovor i mirno rješenje"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Drugi dan unakrsnog ispitivanja Neđeljka Prstojevića, optuženi Karadžić je zajedno sa svjedokom pokušavao dokazati da srpska strana nije odgovorna za pokretanje rata na prostoru Bosne i Hercegovine, već da su to bile "muslimanske paravojne ekstremne formacije" koje su uglavnom došle iz Sandžaka.
Po Karadžićevoj tvrdnji, s kojom se tokom unakrsnog ispitivanja složio i svjedok Prstojević, bivši predsjednik Kriznog štaba sarajevske općine Ilidža, srpski narod je na početku rata u Bosni i Hercegovini bio naoružan, ali ne zato da bi "stvarao veliku Srbiju", već iz straha od napada "ekstremno militantnih grupa" koje su naseljavale mjesne zajednice u općini Ilidža.

Prema tvrdnji Prstojevića, najveći problem su predstavljale grupe koje su dolazile iz Sandžaka, a koje su bile stacionirane u centralnoj Bosni i okolnim mjesnim zajednicama općine Ilidža.

"Sokolović-Kolonija na Ilidži je bila baza muslimana koji su dolazili iz Sandžaka. Ti ljudi su pravili paravojne formacije i bili su opasni za sve nas. Muslimani s kojima smo mi godinama živjeli nisu takvi. Iz Sandžaka su doselili ekstremni nacionalisti i fundametalisti", kazao je svjedok.

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, pred Tribunalom u Haagu sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Kako se navodi u optužnici, Karadžić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s pripadnicima rukovodstva bosanskih Srba i pripadnicima paravojnih formacija, koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva s područja 20 općina u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o napadima muslimana koji su došli iz Sandžaka na srpsko stanovništvo, optuženi Karadžić je unakrsnim ispitivanjem pokušavao da skine zapovjednu odgovornost za sve što se dešvalo na terenu prije, kao i za vrijeme izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

S Karadžićevim tvrdnjama složio se svjedok Prstojević.

"Predsjedniče, sjetite se samo kada su paravojne muslimanske formacije 25. i 26. marta 1992. godine neposredno prije rata prešle u Bosanski Brod i izvršile pokolj u selu Sijekovac, gdje su vjekovima živjeli Srbi. Taj napad je naprimjer poznat svim građanima BiH, ali se o njemu i danas malo priča. Tu se radilo o velikom zločinu nad Srbima i nad onim što nama vjekovima pripada", objasnio je svjedok.

Karadžić je tokom ispitivanja svjedoka Prstojevića također pokušavao i prikazati da su se zločini tokom rata događali zbog "haosa i osvete", a ne jer se željelo protjerati nesrpsko stanovništvo. Ovu Karadžićevu tvrdnju svjedok je također potvrdio.

"Srbi su željeli dogovor i uvijek smo stavljali kao prioritet mirno rješenje, odnosno poštovali smo dogovore rukovodstva na nivou republike. Svi naši napori bili su usmjereni ka očuvanju mira i sigurnosti svih građana", zaključio je Prstojević.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Prstojevića bit će završeno u ponedjeljak, 21. marta 2011. godine, nakon čega slijedi dvomjesečna pauza na suđenju Radovanu Karadžiću, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: