Kalesija
0

Srbi povratnici ponovo protestvuju 1. februara

SRNA
Srbi povratnici na područje opštine Kalesija održat će 1. februara miran protest ispred zgrade opštine, kako bi ponovo ukazali na svoje probleme, koji se ne rješavaju punih 11 godina.

Predsjednik Udrženja građana poljoprivrednika "Agrorazvoj" iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić rekao je Srni da dodatne probleme i komplikacije u normalnom funkcionisanju Srba povratnika vrši i Policijska uprava Kalesije, koja je na pravoslavni Božić, slanjem patrola, vršila, kako kaže, utvrđivanje stvarnog broja povratnika, kao da su "Srbi stoka koja iz vagona u vagon mora biti premještana".

On je istakao da na bezbjednosne forume vlasti Kalesije uopšte ne zovu Srbe povratnike da iznesu svoja viđenja stvarnog stanja, nego dovode neke "kvazi predstavnike iz Tuzle", koji pojma nemaju šta se dešava u Kalesiji, jer tu jednostavno ne žive i nisu kompetentni da govore u ime stvarnih povratnika.

Ističući da je uputio pismo Policijskoj upravi Kalesija, u kojem su srpski povratnici ispoljili nezadovoljstvo ovakvim i sličnim ponašanjem, Garić je naglasio da takvim i drugim sredstvima vlast opštine Kalesija na sve moguće načine opstruiše izvršavanje zahtjeve Srba povratnika, čime im jasno stavlja do znanja da nisu poželjni.

"Najnoviji primjer je raspisivanje oglasa kojim su istinski Srbi povratnici sa Biroa za zapošljavanje u startu isključeni, jer se traži najmanje jedna godina radnog iskustva, pa pretpostavljamo da je namjera da se u opštinu zaposli neko ko nema veze sa povratkom, ali treba samo da bude podoban", rekao je Garić.

On je naveo da opštinska vlast Kalesije nije ispoštovala ni minimalne zahtjeve Srba, koje su opštinske vlasti dogovorile početkom decembra prošle godine sa sekretarom Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH Dragom Kovačem i savjetnikom premijera Republike Srpske Miladinom Dragičevićem da se riješi pitanje prilaza srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu i da se zaposli bar jedan Srbin u opštinu Kalesija.

"Nema ništa od ispunjenja tih zahtjeva, odnosno traže se rješenja koja neće zadovoljiti istinske povratnike, ali hoće statistiku, opštinske, kantonalne ili BiH organe", rekao je Garić i naglasio da je stav Upravnog odbora i većeg broja članova "Agrorazvoja" da se i dalje bore protiv diskriminacije, koju uglavnom proizvodi rukovodstvo opštine.
Garić je rekao da će na protestu biti oko 50 Srba istinskih povratnika koji će i dalje tražiti od vlasti opštine Kalesija da rješava, a ne da gomilanjem problema ovu populaciju dovodi u situaciju da se ponovo iseljava iz vlastitih domova.