Prof. Nenad Kecmanović
0

"Srbi i Hrvati u BiH taoci zapadne islamofobije"

SRNA
Prof. Nenad Kecmanović
Prof. Nenad Kecmanović
Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nenad Kecmanović izjavio je da premijer Republike Srpske Milorad Dodik, pozivajući narod da na referendumu podrži izvorni Dejtonski sporazum, ne brani samo RS u njenom punom kapacitetu, nego prihvata i državne granice BiH.

"To je jasna poruka Vašingtonu i Briselu: ne dirajte nam entitet, pa ni mi nećemo državu. Mogao je i da obrne stvar, pa da kaže: Ako smatrate da Dejtonski sporazum ne valja, hajde da ga odbacimo i da pravimo Dejton 2`. Ali, onda valja krenuti od početka, pa nema ni entiteta, ni kantona, nema ni BiH, pa u startu moraju da se organizuju tri nacionalna referenduma i da se svaki od tri konstitutivna naroda izjasni da li uopšte hoće da živi u zajedničkoj državi", ocijenio je Kecmanović.

On je istakao da Dodik nikad nije najavljivao referendum o otcepljenju kao proaktivan, već isključivo kao reaktivan čin.

"To je pomenuo samo kao poslednje sredstvo odbrane srpskog naroda u BiH ukoliko OHR nastavi da otima dejtonske nadležnosti RS i prenosi ih na centralne organe u Sarajevu. Jer to razgrađuje RS... Zato u ovom trenutku i nije reč o referendumu o otcepljenju, već naprotiv, o potvrdi ustavnog aranžmana kako je definisan u Dejtonu", rekao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, OHR je praktikovao nešto treće - zadržavao je Dejtonski sporazum i, istovremeno, mijenjao njegove ključne odredbe, i na kraju, u staroj formi bio bi ostvaren novi sadržaj.

"Da je međunarodna zajednica ostala dosljedna Dejtonu, BiH bi poslije 15 godina uveliko funkcionisala kao samoodrživa (kon)federacija, a ovako dobro funkcioniše samo na nivou jednog entiteta - RS", rekao je Kecmanović za beogradski "Pres".

On je naglasio da BiH jedino održiva kao konfederacija, odnosno federacija tri entiteta ili tri nacionalne republike što ona u velikoj mjeri to de fakto i jeste i da je samo pitanje vremena da se to ozvaniči.

Kecmanović je naglasio da su Srbi i Hrvati u BiH taoci zapadne islamofobije i dodao da je lord Oven, kada je krenuo u mirovnu misiju u ratnu BiH dobio kratku instrukciju - svako rješenje dolazi u obzir, osim da muslimani dobiju zasebnu državu, o čemu je i sam pisao u knjizi "Balkanska odiseja".

Prema njegovim riječima, međunarodni projektanti rješenje BiH sa dva entiteta i kantonima planirali su samo kao prelazno i otuda i narativ nekih NVO i političkih partija o građanskoj BiH ili bosanskoj nadnaciji.

On je rekao da su Bošnjaci imali računicu da preko međunarodnog projekta unitarne BiH, kao relativna većina, dođu do svoje nacionalno-vjerske države, ali, Srbi i Hrvati, kao hrišćanska apsolutna većina, to neće.

"Protektorat još i drži vodu, ali šta kad inostrani majstori odu i kad diktaturu visokog predstavnika (bonska ovlašćenja) zamjeni domaća demokratija? Politički inženjering izgradnje bosanske (nad)nacije i građanske države naprosto nije uspio. Zato OHR, umjesto planiranih 10, stoluje u Sarajevu već 15 godina, svake godine pakuje i ponovo raspakuje kofere", rekao je Kecmanović.