Greškom ili namjerno
410

Sputnik V je na Twitteru entitet Republiku Srpsku predstavio kao državu

M. G.
RS prikazana kao država (treći red)
RS prikazana kao država (treći red)
Na zvaničnom Twitter profilu ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnik V" objavljena je lista država u kojima je ova vakcina odobrena za upotrebu.

Ono što je, međutim, sporno je činjenica da je među državama koje su počele s primjenom Sputnik V vakcine u tom kontekstu naveden i bh. entitet Republika Srpska. Skandalozna je i činjenica da je pored svake države stavljena i državna zastava, pa je tako i pored RS-a, stavljena i zastava tog entiteta.

Iako je Agencija za lijekove BiH, koja je državna institucija, odobrila vakcinu Sputnik V, na Twitter profilu ruske vakcine navedeno je da je to uradilo Ministarstvo zdravstva Republike Srpske.
Ovime je, namjerno ili slučajno, nanesena velika šteta državi Bosni i Hercegovini jer je Entitet RS prikazan kao država, sa institucijama koje mogu odobravati uvoz i primjenu vakcina iz drugih zemalja, što nije slučaj u stvarnosti.

Na službenoj internet stranici ove vakcine, ipak, stoji da je Sputnik V odobren, između ostalih, u Republici Srpskoj (entitet Bosne i Hercegovine).