Reforma nema efekta
39

SPUS upozorava na lošu zdravstvenu zaštitu za studente koji nisu iz Sarajeva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S obzirom na to da oko 40 posto od ukupnog broja studenata u Sarajevu nema prebivalište u Kantonu Sarajevo, oni bi svoju zdravstvenu zaštitu trebali ostvarivati u JU "Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu" (tzv. Studentska poliklinika). Godinama ta javna zdravstvena ustanova nije na nivou na kojem bi trebala i morala biti, te je broj pritužbi na rad poliklinike svakim danom sve veći i veći.

Kako kažu iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) posljednju pritužbu koju su dobili tiče se nepoštivanja radnog vremena i "prodaje" potvrde o zdravlju.

Studenti se žale da ljekari samostalno određuju radno vrijeme te da zbog toga ne mogu ostvariti pravo na normalnu zdravstvenu zaštitu.

"Prilikom upisa svakog cikusa studija, svi studenti Univerziteta u Sarajevu dužni su priložiti zdravstvenu potvrdu koju moraju platiti. Iako bi ta potvrda trebala biti rezultat detaljnog zdravstvenog pregleda, ona se uglavnom izdaje nakon uplaćenog iznosa od 20 KM i kratkog obilaska par prostorija u toj ustanovi. O prevenciji teških bolesti i otkrivanju istih u ranim stadijima, zdravstvenoj edukaciji i promociji zdravlja, a koja bi rezultirala milionskim uštedama u zdravstvu suvišno je i govoriti", stoji u saopćenju SPUS-a.

Kako su kazali, smatrali su da će doći do poboljšanja zdravstvene usluge studentima nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Plan reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS prije skoro godinu dana.

"Ali do danas nije napravljen ni najmanji pomak. Studentska poliklinika od tada radi sa još manje kapaciteta. Zahtjevamo od, u prvom redu Ministarstvo zdravstva KS, za koje je taj dokument obavezujući, Vladu KS, ali i Skupštinu KS, da provedu reformu zdravstva, te da njome obezbjede svim studentima, kako onima sa prebivalištem u KS, tako i onima koji samo borave i studiraju u KS, normalnu zdravstvenu zaštitu. Smatramo da su studenti koji nisu iz KS dragocijeni za naš Univerzitet, Grad, Kanton i državu, te da ni po kojem osnovu ne smiju biti diskriminisani, niti se smiju osjećati kao građani drugog reda", kažu iz Studentskog parlamenta UNSA.

SPUS zahtjeva da se tim studentima obezbijedi redovna zdravstvena zaštita u svim JZU u Kantonu Sarajevo, da Dom zdravlja obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu i za tu kategoriju studenata, a da eventualne troškove tog liječenja refundiraju fondovi zdravstvenog osiguranja iz njihovih matičnih kantona ili iz drugog entiteta i Brčko distrikta.