Posljedice pandemije
629

SPUS traži smanjenje školarina i povrat novca onima koji stanuju u studentskim domovima

S.H.P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Studentski paralment Univerziteta u Sarajevu poslao je zahtjev za usvajanje mjera za prevazilaženje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauku i mladih KS i Ministarstvu finansija.

U svom zahtjevu kažu kako su vanredne okolnosi koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa ostavile su značajne posljedice na studente ali i njihove roditelje.

"Studenti od polovine marta nisu u učionicama, a nastavu prate online putem, o čijoj kvaliteti bi mogli detaljnije govoriti, ali drugom prilikom. Kako bi što više ublažili posljedice vanrednog stanja i obustave nastave, potebno je da Vlada Kantona Sarajevo i ministarstva, usvoje nekoliko mjera", stoji u saopćenju.

Stoga je Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio zaključak o podnošenju sljedećih zahtjeva:

  1. Traži se od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te Ministarstva finansija Kantona Sarajevo usvajanje odluke kojom bi se umanjile školarine za samofinansirajuće studente u narednoj (2020/21) akademskoj godini, čiji roditelji imaju smanjene prihode od proglašenja stanja nesreće. Roditelji samofinansirajućih studenata koji su ostali bez posla ili koji imaju smanjene plate usljed ekonomskih posljedica koronavirusa, neće biti u mogućnosti snositi troškove cijele školarine za svoju djecu. Stoga je potrebno naći rješenje kojim bi se umanjile školarine za takve studente, kako naše kolege ne bi došle u situaciju da ne mogu nastaviti svoje studije, što je apsolutno nedopustivo.

  2. Traži se od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te Ministarstva finansija Kantona Sarajevo da omoguće povrat novca studentima koji stanuju u studentskim domovima JU Studentski centar Sarajevo. Potrebno je obezbijediti povrat novca studentima koji borave u domovima, a koji su izvršili uplatu stanarine za mjesec mart i polovinu mjeseca jula.

Naime, neizvijesno je kada će se studenti moći vratiti u svoje sobe u domovima, a pored toga postoji određeni broj studenata koji se ne žele više vratiti u objekte JU Studentski centar zbog načina na koji su izbačeni iz svojih soba pa su bili primorani naći drugi smještaj.

"Potrebno je obezbijediti povrat novca za polovinu mjeseca marta koju nisu boravili u domovima, te polovinu mjeseca jula kojeg su uplatili unaprijed", naveli su.