Antikorupcioni tim
287

SPUS otkrio nepotizam na Pravnom fakultetu u Sarajevu: Kao asistenti primljena djeca uposlenika

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prateći implementaciju dugo očekivanog i historijskog projekta, odnosno Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja asistenata i stručnih saradnika na Univerzitetu u Sarajevu po programu "150+" koji je 4. maja ove godine zaključen između Univerziteta u Sarajevu i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Antikorupcioni tim SPUS-a otkrio je nekoliko neregularnosti.

Navedene neregularnosti uočene su na Pravnom fakultetu na osnovu prijave zainteresiranih kandidata, što ne znači, ističu iz SPUS-a, da na ostalim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu nema ili neće biti spornih imenovanja, zbog čega apeluju na uposlenike organizacionih jedinica, kandidate koji su eventualno oštećeni radi nepotizma, ali i studente koji posjeduju takva saznanja, da vode računa o tome i da prijave bilo kakvu neregularnost.

"Na Pravnom fakultetu je otkrivena očita pojava nepotizma, na način da se pokušava obezbijediti zaposlenje, odnosno prijem u zvanje asistenta za dvoje kandidata čiji roditelji rade na Pravnom fakultetu i to za Enu Gotovušu, čija je majka Aida Gotovuša, sekretarka Pravnog fakulteta. Aida Gotovuša je također tetka docentice na Pravnom fakultetu Lejle Balić, koja se 'formalno' izuzela iz komisije za izbor Ene Gotovuše i time nedvosmisleno potvrdila i priznala da postoji sukob interesa. Dalje, za poziciju asistenta konkurisao je i Dino Muminović, sin Edina Muminovića koji je redovni profesor Pravnog fakulteta i trenutno je u radnom odnosu u Ustavnom sudu FBiH u svojstvu sudije", navode iz SPUS-a.

Ističu da su spomenuti kandidati konkurisali za asistente na različitim naučnim oblastima, ali je interesantno da nisu isto rangirani na svakoj naučnoj oblasti za koju su konkurisali u zvanje asistenta, već su rangirani na način da svako od njih bude prvorangirani na samo jednoj naučnoj oblasti, na koju je na kraju i izabran, a na onoj na koju je drugi primljen budu drugi u rangiranju.

"Želimo posebno istaći da je prilikom istraživanja utvrđeno da je u preostalom dijelu procedure na Pravnom fakultetu sve provedeno korektno i transparentno, te da su zaista izabrani najbolji kandidati na čemu čestitamo Pravnom fakultetu. Pozivamo sve fakultete i akademije Univerziteta u Sarajevu da procedure izbora asistenata i drugih uposlenika provedu transparentno i u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, te omoguće zaposlenje samo najboljima među nama. Pozivamo organe Pravnog fakulteta da još jednom preispitaju ovaj postupak i postupe u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima", poručuju iz SPUS-a.

Od Univerzitete u Sarajevu, Ministarstva obrazovaja, nauke i mladih KS, Službe za zapošljavanje KS i Uprave za inspekcijske poslove KS traže da se aktivno uključe u ovaj proces u cilju otklanjanja svih neregularnosti jer je ovo jedinstvena i historijska prilika da se najboljim studentima u Bosni i Hercegovini pokaže da ne moraju ići nigdje u inostranstvo, već da za njih ima mjesta u njihovoj državi i na najboljem Univerzitetu u državi. Na ovakav način, kroz nepotizam i pravljenje sumnjivih kriterija, to se, ističu iz SPUS-a, sigurno neće postići.