BiH
840

SPUS: Autoput A1 preimenovati u Autoput Kulina bana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je inicijativu za izmjenu naziva dionice autoputa A1 na relaciji Sarajevo Zapad - Zenica Jug, u naziv "Autoput Kulina bana".

"Slaveći vrijednosti slobode, jednakosti i jednakopravnosti, slaveći Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, a prisjećajući se svih onih koji su stoljećima branili i odbranili te vrijednosti - Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu upućuje inicijativu za izmjenu naziva dionice autoputa A1 na relaciji Sarajevo Zapad - Zenica Jug, u naziv 'Autoput Kulina bana", kaže se u saopćenju SPUS-a.

Kako kažu iz SPUS-a, razlog za podnošenje inicijative leži u činjenici da "čitava dionica ide dolinom rijeke Bosne po kojoj je naša domovina dobila ime, a uz koju se također nalazi i veliki broj kulturno-historijskih spomenika iz perioda srednjovjekovne Bosne, odnosno perioda Bosanskog kraljevstva“.

Također, ističe se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik SPUS-a Haris Zahiragić, poznata je uloga bosanskog bana Kulina u gradnji države, a posebno u organizaciji čuvenog Sabora na Bilinom polju, kao i njegova državnička mudrost koju je tada pokazao, te time sačuvao Crkvu bosansku.

"Na kraju, neizostavno je pomenuti povelju Kulina bana - kao jedan od najstarijih pisanih pravnih dokumenata u Europi, koji predstavlja rodni list naše domovine i trajan dokaz da Bosna i Hercegovina skoro milenijum njeguje one vrijednosti koje su danas temelji EU. Neka smo vazda puni Bosne, a i Bosna puna nas", stoji u saopćenju SPUS-a.