BiH
0

Sprečavanje rada nacrno centralna tema obrtnika i predstavnika vlasti

Klix.ba
Okrugli stol o temi "Spriječavanje rada nacrno u obrtništvu FBiH" održat će se u petak, 06. februara u hotelu Europe sa početkom u 11 sati u organizaciji Obrtničke komore FBiH.

Ovom prilikom, obrtnici će zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava i agencija pokušati definisati uzroke ovog problema te predložiti daljnje korake koji će doprinijeti smanjenju nelegalnog rada. Okrugli stol se organizuje u saradnji sa kantonalnim/županijskim obrtničkim komorama te Hrvatskom obrtničkom komorom.

Ističući bitnost ovakvih diskusija, predsjednik Obrtničke komore FBiH, Mensur Bektić, naveo je procjenu da su siva ekonomija i rad nacrno, u uvjetima privredne krize, dosegnuli vrhunac, te da Bosna i Hercegovina prednjači u ovom pogledu kada su u pitanju tranzicijske zemlje.

"Cilj ove konferencije je da sistamatizirano i koordinirano uključimo obrtnike u borbu protiv rada nacrno, ali da im istovremeno i olakšamo rad. Nadam se da ćemo uticati na svijest svih obrtnika koji krše zakon, te ujedno upoznati i educirati javnost o opasnostima i posljedicama rada nacrno", rekao je Bektić te dodao da pored obrtnika i predstavnika resornih ministarstava i agencija, očekuje dolazak i drugih uvaženih gostiju te stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije.

Svoje stavove i prijedloge za rješenje ovog problema će izložiti predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajac, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ibrahim Tirak, rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, Behudin Mašović, direktor Službe za zapošljavanje KS, Igor Kamočaji, te Rukovodilac Sektora za zapošljavanje u Federalnom zavodu za zapošljavanje, Omer Korjenić.

Bektić je također naglasio da se zbog posljedica međunarodne krize i recesije, obrtništvo u FBiH našlo pod nemogućim i neodrživim pritiskom, a da su poplave i klizišta u 2014. godini dodatno pogoršali tu situaciju i doveli obrtnike do ruba egzistencije.

"Veoma je bitno da se u rješavanje ovog problema uključe svi akteri, jer samo tako možemo kreirati politiku koja će na adekvatan način potaknuti stvaranje novih i unaprijeđenje postojećih obrta, te ih zaštititi od rada nacrno", istakao je Bektić.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna, stručno-poslovna organizacija obrtnika i osoba koje obavljaju srodne djelatnosti koja je osnovana radi usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa članova Komore. Komora zastupa i predstavlja obrtnike i osobe koje obavljaju srodne djelatnosti pred federalnim i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.