BiH
17

Spreča se izlila na području Gračanice, Vrbas se povlači u Banjoj Luci

Piše: M. N. i M. K.
Vrbas u Banjoj Luci jutros (Foto: Klix.ba)
Padavine su uzrokovale probleme u dijelovima Bosne i Hercegovine. Rijeka Spreča se izlila na području Gračanice a u tom području prijavljeno je i nekoliko klizišta. Međutim, nema ugroženog stanovništva.

Iz Federalne uprave civilne zaštite saopćili su nam da je poplavljeno je oko 60 hektara Sprečkog polja.

Nema ugroženog stanovništva

Vatrogasci su intervenisali u Mjesnoj zajednici Orahovica kod Gračanice na stambenom objektu gdje su ispumpavali vodu. Riječice su u koritima, ali su nadošle.

Put Gradačac-Gračanica je u prekidu, dok je put Gračanica-Šamac koji je sinoć bio u prekidu, jutros prohodan. Intervenisalo je preduzeće "Jata". Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na lijevoj strani prema Šamcu, kao i lijeva strana Gradačac-Ormanica.

Na području Tešnja rijeka Usora i njene pritoke su u blagom opadanju, a cijelu noć je radila mehanizacija i postavljane su vreće, tako da je situacija pod kontrolom.

Vrbas se povlači

Nivo rijeke Vrbas na području Banje Luke opada i za sada ne prijeti opasnost od poplava. Saobraćaj se je jutros još bio otežan u Drugovićima i Ratkovcu na magistralnom putu Banja Luka - Prnjavor, ali voda se već skoro povukla i jutros se saobraćalo jednom trakom. Zbog odrona saobraćaj je sinoć bio otežan i u banjalučkim naseljima Česma, Lauš i Karanovac.

U Delibašinom selu, gdje je noćas bilo kritično jer je Vrbas prešao kotu odbrane od poplava, nivo vode opada i trenutno ne ugrožava stambene objekte i saobraćajnice.

"Vodostaj na svim rijekama na širem području Banje Luke opada, saobraćaj se normalizuje i za sada više ne bi trebalo biti opasnosti od poplava. Ono što se sinoć desio posljedica je bujica i taj talas je sada prošao. Pratimo i dalje sve kritične tačke i spremni smo ako treba da adekvatno reagujemo", rekli su za Klix.ba u Republičkoj upravi Civilne zaštite RS.

Nivo Vrbasa u Delibašinom selu, u neposrednoj blizini "Banjalučke pivare" koji je oko ponoći iznosio oko 450 cm, jutros u osam sati je opao na 362 cm, dok je u Klašnicama pokraj magistralnog puta Banja Luka - Prnjavor, gdje je noćas također bilo kritično, vodostaj jutros ispod 300 cm.

Prekinut saobraćaj na pojedinim putevima

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnim putevima R-474 Prnjavor-Srbac u mjestu Donja Ilova i R-414 Banja Luka-Karanovac u mjestu Jagare. Otežano, jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-16.1 Klašnice-Prnjavor u mjestu Dovići.

"I na ostalim putnim pravcima jutros se saobraća sporije, po pretežno mokrom kolovozu. Ugaženog snijega mjestimično ima u višim planinskim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Livno-Glamoč-Mlinište, Bugojno-Kupres, Kupres-Šujica, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Dodatne poteškoće na dionicama u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni stvara jak vjetar koji mjestimično pravi snježne nanose. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na putevima koji vode preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke", rečeno je u BIHAMK-u.