|

SPP pozvala Nermina Nikšića da podnese ostavku

SPP pozvala Nermina Nikšića da podnese ostavku
32
F
FENA
14.12.2013. u 18:03
54
komentara
32

dijeljenja
SPP pozvala Nermina Nikšića da podnese ostavku
Stranka pravde i povjerenja (SPP) zatražila je od federalnog premijera Nermina Nikšića da razrješi dužnosti svih 16 federalnih ministara te da i sam podnese ostavku predsjedniku Federacije BiH.
Kako je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Glavnog odbora SPP-a održane u subotu u Mostaru, kazao predsjednik tog stranačkog tijela Željko Asić, Nikšić bi to trebao uraditi zbog katastrofalnih rezultata rada Vlade Federacije, prije svega ministara iz redova SDP-a BiH.

"U posljednih 15 mjeseci rada Vlada FBiH se svodi na jedno dobro i to samo na dobro SDP-a. Nikakvi projekti koji nisu usko vezani za SDP ne mogu se provesti. To možete vidjeti i kroz Razvojnu bank, a još više kroz fondaciju ODRAZ, gdje 130 miliona maraka od Svjetske banke stoji zarobljeno isključivo iz razloga što čelnici SDP-a žele kontrolirati sav taj novac", kazao je Asić.

Dodao je kako je indikativno što je izvještaj o radu Vlade FBiH podržalo samo 16 zastupnika u federalnom parlamentu, od čega četiri iz Narodne stranke Radom za boljitak, te 12 SDP-ovih zasupnika od njih ukupno 28.

Ako Nikšić ne podnese ostavku SPP će zatražiti od predsjednika FBiH (ujedno i predsjednika SPP-a) da obavi konsultacije sa svim parlamentarnim strankama kako bi se našlo rješenje za ovu situaciju.

Predsjednik SPP-a Živko Budimir kazao je da se na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke razgovaralo I o preuređenju Bosne i Hercegovine.

SPP smatra kako bi trebalo ukinuti kolektivno predsjedništvo BiH i uvesti institut predsjednika države, Vijeće ministara trebalo bi prerasti u vladu, a tri čelna mjesta na nivou države (predsjednik države, premijer i predsjednik parlamenta) ne bi mogli biti iz istog naroda.

O detaljima preuređenja ustavnog poretka razgovat će se još 30 dana unutar stranke, nakon čega će biti finaliziran SPP-ov prijedlog ustavnih promjena.

Na pitanje novinara da prokomentira situaciju u Hercegobosanskoj županiji, gdje se prošle sedmice raspala koalicija dva HDZ-a, Budimir je kazao da je do toga došlo na zahtjev SNSD-a, čime je Dragan Čović, odnosno HDZ BiH, pokazao kako su mu Milorad Dodik i SNSD puno važniji partneri, nego što je to bilo koja politička stranka iz hrvatskog naroda ili iz Federacije BiH.

"Vjerujem kako će sve to rezultirati istupanjem HDZ-a 1990 iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji nije nikakvo tijelo ili institucija hrvatskog naroda u BiH, već sredstvo manipuliranja političkim strankama i hrvatskim narodom u BiH Dragana Čovića i HDZ-a BiH", zaključio je Budimir.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...