U znak protesta
275

Sportske kladionice u RS-u danas zatvorene zbog najavljenog zakona o igrama na sreću

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Većina sportskih kladionica širom Republike Srpske danas su zatvorene u znak protesta zbog najavljenog zakona o igrama na sreću u tom entitetu koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS zakazane za 13. mart.

Na vratima kladionica zalijepljena su obavještenja na kojima piše da je riječ o protestu upozorenja upućenom Vladi i NSRS-u.

"Danas ne radimo. Ovim želimo da skrenemo pažnju javnosti i poslanicima NSRS i ukažemo na negativne posljedice po cijelu Republiku Srpsku ukoliko dođe do usvajanja novog zakona o igrama na sreću: gubljenje radnih mjesta, gubitak za budžet RS, zatvaranje poslovnica, presljenje svih online priređivača u druge države", navodi se na obavještenju koje je zalijepljeno na vratima kladionice u centru Banje Luke.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Vlasnici kladionica su poručili da ukoliko zakon o igrama na sreću bude usvojen, poslovnice se trajno zatvaraju, 2.500 radnika ostaje bez posla, a RS ostaje bez 60 miliona KM prihoda u budžetu".

Naglašavaju kako su zakon o igrama na sreću izradili bez stručne analize i javne rasprave u Ministarstvu finansija RS, a da se njim predviđa oduzimanje najpopularnijih igara privatnim kladionicama, uvođenje 20 posto poreza na prihod priređivačima, uvođenje 10 posto poreza na dobitke igračima i zabrane uplate na račun u gotovini.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

"Plan je bio na sve moguće načine onemogućiti rad privatnih domaćih kladionica i sav novac s tržišta igara na sreću preusmjeriti na automate koji su u vlasništvu stranaca, a koji su s predstavnicima vlasti ovaj zakon i dogovorili za ličnu korist. Poslanici u NSRS-u u utorak moraju preuzeti političku, ljudsku i moralnu odgovornost i ne dopustiti da ovaj zakon bude usvojen", poručili su vlasnici sportskih kladionica u RS-u.

S druge strane, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je tokom skupštinske rasprave o prijedlogu dnevnog reda da je isključivi razlog zbog kojeg je Prijedlog zakona o igrama na sreću upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku to što lobiji iz RS-a i regiona, koji su toliko jaki, koriste pojedine poslanike i pokušavaju zaustaviti donošenje ovog zakonskog akta. On je rekao da je ovo liberalan zakon o igrama na sreću koji predlaže Republika Srpska, ističući da se u ovoj godini može udvostručiti prihod u budžetu od planiranih 26 miliona KM.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić zatražio je da se Prijedlog zakona o igrama na sreću povuče s dnevnog reda i razmatra u redovnoj proceduri. Sa 49 glasova za i 13 protiv dnevni red za narednu sjednicu je usvojen i Zakon o igrama na sreću će se razmatrati po hitnom postupku.

Ranije je iz Ministarstva finansija RS saopćeno kako je cilj ovog zakona unapređenje sistema igara na sreću, posebno nadzora u ovoj oblasti te razvijanje obima poslovanja u zakonskim okvirima, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda. Zakonom je, između ostalog, predloženo da se oporezuju svi dobici u igrama na sreću veći od 100 KM, a Lutrija RS bi imala jaču ulogu jer bi dobila pravo na sve igre na sreću i na dodjelu licenci.

Nastavak 3. redovne sjednice počinje sutra u 10 sati.