Veliki potencijal
36

Sportska dvorana Novo Sarajevo otvorena je prije 18 mjeseci, a trenutno je koriste dva kluba

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sportska dvorana Novo Sarajevo na Grbavici počela je raditi punim kapacitetom tek nedavno, iako je otvorena prije otprilike 18 mjeseci. Kako nam je rekao direktor JP ONSA Mirza Ramić, dvoranu trenutno koriste dva kluba, i to jedan košarkaški i jedan mininogometni klub, koji se takmiče u najvišem rangu.

Riječ je o klubovima OKK Spars 05 s kadetima, juniorima i seniorima koji se takmiče u 1. košarkaškoj ligi BiH i MNK Željezničar, čiji se igrači takmiče u 1. futsal ligi BiH. Pored ovih klubova, dvoranu koriste i tri grupe građana u rekreativne svrhe.

"Namjena Sportske dvorane Novo Sarajevo je prvenstveno za građane s područja općine Novo Sarajevo, a zatim i Kantona Sarajevo. Dvoranu mogu koristiti klubovi, udruženja, škole sporta (...), kao i ostali građani za provođenje rekreativnih aktivnosti", rekao je Ramić za Klix.ba.

U augustu ove godine objavljen je javni poziv za sve zainteresovane da se prijave za unajmljivanje sportsko-rekreativnih usluga. Jedini uslov je bio da će prednost pri odabiru termina imati klubovi, udruženja te škole sporta koje zakupe veći broj termina.

"U dvorani su skoro svi atraktivni termini popunjeni. Slobodni su oni manje atraktivni od 12:00 do 16:00 sati, s tim da smo trenutno u završnoj fazi pregovora s pojedinim fakultetima koji bi svoju nastavu održavali u tim terminima", kazao je Ramić.

Osim odigravanja domaćih zvaničnih utakmica klubova OKK Spars 05 i MNK Željezničar, najavljeno je i održavanje brojnih takmičenja. Do sada su se održavala takmičenja u judou i ritmičkoj gimnastici, a veći broj takmičenja očekuje se u narednim mjesecima.

Dvorana je otvorena 18. marta prošle godine. Gradnja je počela 2010. godine, a koštala je blizu devet miliona KM. U dvorani su postavljene tribine sa blizu 1.500 sjedećih mjesta, koševi, golovi, mreža za odbojku, strunjače, semafori i sva dodatna oprema. Streljana i kuglana su dodatni sadržaji, a u podzemnom dijelu je i parking.

Nedavno je spomenuta dvorana bila u žiži javnosti kada je u pitanju naziv koji će nositi, nakon što je odbijen prijedlog da se nazove po Goranu Čengiću.