Kanton žirant
11

Sportska dvorana i Nama: Prezentirani novi izvori finansiranja, završetak gradnje za nekoliko godina

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Politička delegacija s tri nivoa vlasti obišla je danas dvije kapitalne investicije u Mostaru, sportsku dvoranu koja se gradi već tridesetak godina i ruševinu zgrade Nama. Iskazan je politički konsenzus u vezi s gradnjom ova dva važna objekta te su prezentirani novi načini finansiranja.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Vlade Hercergovačko-neretvanskog kantona Neveko Herceg, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

Gradonačelnik Bešlić je na početku podsjetio da je sportska dvorana trebalo da bude završena još 1984. godine, ali da ni i danas taj dan nije blizu, ipak zahvalio se sportašima Mostara i mladima koji istinski, kako reče, guraju ovaj projekt.

"Završetak ovog objekta nije moguć bez kreditnog zaduženja, mi smo do sada u dvoranu uložili blizu 8,5 miliona eura, a cjelokupna investicija bi koštala negdje između 22 i 25 miliona eura. Grad ne može odjednom imati taj novac, ali vjeruje da će uz pomoć Razvojne banke Vijeća Evrope i uz garanciju kantona moći kazati građanima da će ovaj objekt biti završen za nekoliko godina", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Da bi se apliciralo za sredstva trebat će proći i federalni i državni parlament, kazao je još Bešlić, a tek nakon toga će zahtjev ići Razvojnoj banci Vijeća Evrope. Bešlić je još kazao da je zbog održivosti potencijalnog objekta projekt bio promijenjen, kapacitet smanjen, a dodan i podzemni dio s garažama. Kapacitet dvorane je smanjen i iznosit će blizu 4.500 gledatelja za rukometne utakmice i 6.000 za košarkaške.

Kazano je da iza ova dva objekta stoji politički dogovor te da je izuzetna važnost i obnove zgrade Name, čiji izgled svojom vanjštinom treba biti identičan predratnom, a da će sačinjavati i veliku garažu koja će olakšati saobraćajni problem u tom dijelu grada.

"Kredit će vraćati Grad Mostar, ali Skupština HNK treba biti žirant jer grad nema formirano gradsko vijeće, kako bi prema našim zakonima nadležno zakonodavno tijelo odobrilo taj kredit, a pošto je zaduživanje inozemno onda to mora ići i na federalni i državni parlament", pojasnio je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK.

Nevenko Herceg, predsjednik kantonalne vlade kazao je kako je kanton preuzeo obaveze za ova dva objekta te kazao kako je ovo dobar primjer sinergije lokalnih i viših nivoa vlasti. Kanton spremno izlazi ususret gradu da se premoste problemi vezani za nepostojanje gradskog vijeća, a Herceg je rekao i kako će se dio sredstava pokušati naći i u kantonalnoj kasi.

"Kroz naše političke dogovore u posljednjih nekoliko mjeseci došli smo do ove faze, vlada HNK je na posljednjoj sjednici donijela važne odluke o strateškom opredjeljenju smještaja institucija u Hotel Ero, a s druge strane nešto što je bilo zastalo, pitanje nastavka gradnje dvorane koja gradu Mostaru itekako treba je pokrenuto. Rekonstrukcija objekata Name s gradnjom jedne podzemne garaže je nešto što je isto tako neophodno", zaključio je Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Za rekonstrukciju zgrade Name Zavod za prostorno uređenje izgradio je projekt, ispod objekta su predviđene tri etaže garažnog prostora sa stotinama parking mjesta, a za izgradnju će biti potrebno blizu 10 miliona KM. Sredstva će tražiti, kao i za dvoranu, od Razvojne banke Vijeća Evrope.