BiH
28

Sportisti u akciji očuvanja kulturne baštine BiH

Klix.ba
Članovi Hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i članovi košarkaških i plivačkih klubova, paraglajderi, biciklisti i street runner učestvovali su u radionici održanoj 21. augusta 2014. godine u Isa-begovom hamamu u Sarajevu.

Ovo je druga radionica koju Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) u saradnji sa Vakufskom direkcijom organizuje u prostoru ovog objekta, a u sklopu projekta "Učini svojim!".

Cilj projekta "Učini svojim!" je podizanja svijesti među građanima i građankama BiH o značaju kulturnog naslijeđa kao zajedničkog bogatstva, te njegove univerzalne važnosti.

Učesnici radionice imali su priliku slušati predavanje istaknutog restauratora Nihada Čengića, te potom uz pomoć iskusnih majstora sudjelovali u obnovi ovog objekta od posebnog značaja. Na ovaj način su simbolično doprinjeli očuvanju Isa-begovog hamama.

"Ponosan sam što mi je pripala čast da budem jedan od ambasadora projekta koji promoviše važnost očuvanja kulturnog i istorijskog naslijeđa naše zemlje, jer je to nešto što mi je privatno jako važno. Narod koji ne čuva svoju kulturu, jezik i tradiciju i ne uči iz svoje istorije, po meni, nema budućnosti. Dužni smo generacijama koje dolaze ostaviti temelje na kojima će graditi i razvijati se kao društvo. Posebno sam sretan što sam danas, makar na simboličan način, doprinio očuvanju jednog od spomenika kulture u BiH“, rekao je Hasan Gušić, ambasador kulturnog naslijeđa.

Na radionici Nihad Čengić je odžao predavanje učesnicima o konzervaciji i restauraciji kulturnog naslijeđa, te upotrebi tradicionalnih tehnologija.

"Konzervacija kao djelatnost, proizilazi iz primondijalnog instinkta o konzervaciji sopstvene egzistencije. Kako nam nije dovoljna samo materijalna nego i duhovna hrana konzerviranje blaga kulture je neophodna da bi se afrontirala budućnost. Blago kulture je puka vrijednost izrađena u nekretninama i kretninama kreativnog djelovanja minulih generacija. To je vrijednost koja je već proizvedena i mi je ne moramo proizvoditi, dovoljno je rekuperirati tu vrijednost i ona bi postala inicijalna kapsula generiranja primarne privrede, naučno-historijskog turizma i slično“, istakao je ambasador kulturnog naslijeđa Nihad Čengić nakon predavanja.

Projekat "Učini svojim!“ realizovat će se tokom 2014. i 2015. godine kroz veliki broj aktivnosti namijenjenih različitim društvenim akterima u cilju povećanja osjećaja pripadnosti Ii povezanosti sa kulturnom baštininom, kao i ostvarivanju prostora za otvoren dijalog o naslijeđu, kulturi i identitetu. Projekat "Učini svojim!“ finansira Evropska unija u okviru programa "Sarajevo 2014“.

Ovaj projekat EU realizuje u sklopu obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Fondacija CHwB je Švedska nevladina organizacija osnovana 1995. godine kao reakcija na pomoć u obnovi kulturnog naslijeđa oštećenog tokom sukoba na području Bosne i Hercegovine. Fondacija danas ima kancelarije u Švedskoj, BiH, Kosovu, Albaniji, te različite projekte usmjerene na očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa širom svijeta.