BiH
73

Damir Imamović i grupa građana učestvovali u obnovi Isa-begovog hamama

Klix.ba
Umjetnik i ambasador kulturnog naslijeđa Damir Imamović i Emir Softić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zajedno sa grupom zdravstvenih i pedagoških radnika, studenata i novinara učestvovali su u četvrtak, 24. jula, u obnovi Isa-begovog hamama u Sarajevu.

Radionica u Isa-begovom hamamu je samo jedna od aktivnosti koje Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) realizuje u okviru projekta "Učini svojim!". Cilj projekta je podizanje svijesti o značaju kulturnog naslijeđa kao zajedničkog bogatstva svih građana Bosne i Hercegovine.

U okviru ove radionice Damir Imamović i Emir Softić unutar Isa-begovog hamama održali su predavanja o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini BiH. Kroz praktični dio radionice, učesnici različitih profesija sudjelovali su u obnovi fasade Isa-begovog hamama, te tako dali doprinos očuvanju ovog objekta od kulturnog značaja.

"Kroz različite aktivnosti ovog projekta želimo podići svijest o raznolikom i bogatom kulturnom naslijeđu BiH i njegovoj univerzalnoj vrijednosti. Uz pomoć Damira Imamovića i Emira Softića učesnici prve radionice su kroz izuzetno zanimljiva predavanja saznali više o baštini BiH, dok su učešćem u radovima unutar hamama ostavili svoj trag na obnovi ovog objekta od kulturnog značaja", istakla je Arijana Mandić, projekt koordinator u Fondaciji Kulturno naslijeđe bez granica.

"Veliko mi je zadovoljstvo ako mogu doprinijeti tome da kroz moje koncerte, ali i istraživanja i edukaciju što više ljudi otkrije sevdah kao kulturno blago ovog podneblja. Želja mi je da transformiramo znanje o sevdahu tako da se on može dalje razvijati kao muzičko-poetski žanr", rekao je Damir Imamović nakon održanog predavanja o sevdahu kao nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Projekat "Učini svojim!" realizovati će se tokom 2014. i 2015. godine kroz veliki broj aktivnosti namijenjenih različitim društvenim akterima u cilju povećanja osjećaja pripadnosti (povezanosti) kulturnoj baštini i ostvarivanju prostora za otvoren dijalog o naslijeđu, kulturi i identitetu. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa Sarajevo 2014. Fondacija CHwB je Švedska nevladina organizacija osnovana 1995. godine kao reakcija na pomoć u obnovi kulturnog naslijeđa oštećenog tokom sukoba na području Bosne i Hercegovine.

Fondacija danas ima kancelarije u Švedskoj, BiH, Kosovu, Albaniji, te različite projekte usmjerene na očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa širom svijeta.