{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum o osobama koje izbjegavaju pravdu utvrđen i sa Hrvatskom

S
22.12.2009. u 16:31
0
1
Sporazum o osobama koje izbjegavaju pravdu utvrđen i sa Hrvatskom
0
Sporazum o osobama koje izbjegavaju pravdu utvrđen i sa Hrvatskom
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma između BiH i Hrvatske o izmjeni Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kojom će biti omogućeno izdržavanje kazne bez pristanka osuđenog lica i otklonjeni problemi u vezi s izvršenjem pravosnažnih sudskih odluka za krivična djela u određenim situacijama kada jedno lice pravosnažno osuđeno u jednoj državi prebjegne u drugu državu.
Sporazum će biti privremeno primjenjivan od dana potpisivanja, a stupiće na snagu 30. dana od dana prijema posljednjeg obavještenja o ispunjenju uslova predviđenih nacionalnim zakonodavstvom za njegovo stupanje na snagu.

Vijeće ministara BiH nedavno je utvrdilo prijedloge ovog sporazuma i sa Srbijom i Crnom Gorom.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih djela.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Srbija potvrđuju odlučnost u borbi protiv svih vidova kriminala, čime žele poboljšati bezbjednost svojih građana, kao i unaprijediti regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Za provođenje ovog sporazuma biće uspostavljena mješovita komisija koju će činiti po tri predstavnika iz BiH i Srbije.

Utvrđen je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u području odbrane između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Saradnja će se odvijati putem ministarstava odbrane u brojnim segmentima - od razmjene informacija i stručnjaka, školovanja, učešća u sportskim takmičenjima i vježbama, odnosno vojnim operacijama do saradnje dviju misija pri NATO-u u Briselu.

Na osnovu ovog sporazuma biće sačinjeni godišnji planovi bilateralne saradnje za narednu godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: