BiH
8

Sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore do kraja godine

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Očekujemo da bi do kraja godine mogao biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici sa Crnom Gorom, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjeg sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem.
Susret u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Susret u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Konstatovali smo da se proces, koji se odvijao dugi niz godina, privodi kraju, a to je da su naše ekspertne grupe okončale i privode kraju proces obilježavanja i zaključivanja sporazuma o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore. Ukoliko to po planu i dinamici privedemo kraju, očekujemo da bi do kraja godine mogao biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici", rekao je Lagumdžija, javlja Anadolija.

Na sastanku je razgovarano i o sporazumima za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine, poput onog o zaštiti investicija, što bi dalo podsticaj privrednoj saradnji. Lagumdžija je naglasio da BiH i Crna Gora imaju slične aspiracije kada je riječ o euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji, te dodao da je poseban akcenat stavljen na potpisivanje memoranduma o saradnji dvije zemlje na putu ka Evropskoj uniji u što kraćem roku.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Smatramo da je zaista ova godina u kojoj na neki način treba da ponovo promoviramo i damo dodatni poticaj regionalnoj saradnji u okviru zemalja zapadnog Balkana V6 kojima predsjedava Crna Gora. Trebalo bi se fokusirati na tri plana, što je zajednička saradnja u domenu izgradnje institucija, zatim zajedničkla saradnja u domenu podrške infrastrukturnim projektima u regionu, te ekonomska pitanja", naglasio je Lagumdžija, dodavši da na današnjem sastanku nije bilo govora o svim otvorenim pitanjima, već je fokus bio na temama koje mogu dati konkretan rezultat.

"Treba biti svjestan da nakon ulaska Hrvatske u EU predstoji sigurno desetak godina do narednog proširenja. Bez obzira na to što će se svaka zemlja pojedinačno ocjenjivati, moramo biti svjesni da je jedini put da ubrzamo naše članstvo kroz različite vidove regionalne saradnje", istakao je Lukšić.

Igor Lukšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Igor Lukšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da se u narednoj, 2014. godini, ne smiju propustiti šanse, posebno kada je riječ o zapadnobalkanskom investicionom okviru, priznavanju certifikata, te zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, što je jedan od regionalnih zadataka.

Lukšić je jutros zapoćeo dvodnevnu posjetu Sarajevu. On će se danas susresti s članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem PSBiH, a imat će i radni ručak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.