BiH
2

Spomenka Mičić: Pauze nam "razvlače pamet"

FENA
Nezavisna poslanica Spomenka Mičić ocijenila je po isteku druge pauze u današnjem vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu da je onima što predlažu pauze na ovoj sjednici od koje najviše očekuju postradali u katastrofalnim majskim poplavama cilj "da razvlače pamet" i odgode donošenje zakona koji su na dnevnom redu.

Na to je uzvratio Marinko Čavara, predsjedavajući poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, inicijatora jedne od pauza. Rekao je da odbacuje insinuacije i da HDZ-ovi poslanici nisu u pauzi sjedili skrštenih ruku. HDZ je u nastavku sjednice uslovio podršku jednom od Vladinih predloženih zakona, o osnivanju fonda za pomoć postradalim područjima, tražeći da Vlada prihvati HDZ-ov amandman prema kojem bi domaćinstva na poplavljenim područjima dobila u prvi mah jednokratnu pomoć od 5.000 KM. HDZ je, osim toga, prigovorio predlagaču da je predvidio isuviše vlastitih ovlasti u upravljanju najavljenim fondom solidarnosti.

Prvu pauzu u današnjem zasjedanju tražio je poslanički klub Saveza za bolju budućnost BiH, koji također ima primjedbe na ovaj zakon, a najviše u pogledu mehanizama transparentnosti trošenja novca iz fonda. U tom smislu je predložio amandman.

Poslanica Narodne stranke "Radom za boljitak" Alma Čardžić je izjavila da kao rođena Maglajka ne zna šta bi nakon ove sjednice rekla ljudima u Maglaju, gradiću koji je među onima što su najteže postradali u poplavama.

Nakon nekoliko sljedećih diskusija, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić je zaključio raspravu.

Slijedi glasanje o podnesenim amandmanima, odnosno cjelokupnom zakonu.