BiH
0

Spomenik papi bit će podignut u Banjoj Luci

SRNA
Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II
Nakon poruka iz Sarajeva da će spomenik papi Ivanu Pavlu II biti srušen, ukoliko bude podignut u ovome gradu, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i banjalučki biskup Franjo Komarica dogovorili su se da spomenik papi bude izgrađen u Banjoj Luci, potvrđeno je iz HDZ-a BiH.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, koji je prisustovao jučerašnjem sastanku u Banjaluci organizovanom povodom obilježavanja sedam godina od papine posjete ovom gradu i Petrićevcu, izjavio je za "Dnevni list" da bi, prema sadašnjoj ideji, spomenik trebao biti izgrađen na Petrićevcu.

''Biskup Komarica prihvatio je ovu inicijativu Čovića i podršku Dodika sa oduševljenjem. Odmah su objavili da će se krenuti sa izradom idejnog rješenja i osnivanjem organizacionog odbora u kome će biti tri osobe'', rekao je Čavara.

On je izrazio nadu da će se ova ideja implementirati u što skorije vrijeme, jer je cilj da se pošalje poruka sa duhom obilježavanja sedme godišnjice od papine posjete Petrićevcu. 

Komentarišući prijetnje iz Sarajeva da će spomenik papi biti srušen ukoliko bude postavljen u ovom gradu, Čavara  je rekao da građani Sarajeva "trebaju poslati jasnu poruku i sebi i svima u svijetu  ko odlučuje u Sarajevu o tome šta će se izgraditi, a šta neće".

''Ako je neko doprinio  poboljšanju stanja  u BiH, onda je to papa Ivan Pavao II koji je pozivao na mir i tražio da se doprinese stabilizaciji odnosa i miru u BiH'', dodao je Čavara. 

U samostanskoj crkvi u izgradnji na Petrićevcu juče je služenjem mise, koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica, obilježeno  sedam  godina papine posjete Banjoj Luci, a na obilježavanju su bili prisutni brojni zvaničnici.