Petrićevac
0

Obilježeno sedam godina od papine posjete Banjoj Luci

FENA
Svetom misom, koja je prvi put održana u župnoj i samostanskoj crkvi na Petrićevcu, koja je u izgradnji, danas je obilježena sedma obljetnica pastoralnog pohoda sv. oca Ivana Pavla II Banjoj Luci.

Misu u Crkvi sv. Ante Padovinskog predvodio je biskup Franjo Komarica, koji je poručio da "ono što mržnja i nerazumijevanje ruše, to ljubav i sloga gradi", misleći pritom na župnu crkvu koja je porušena ratne 1995., a na čijim je temeljima prije sedam godina tadašnji papa predvodio svetu misu.

Biskup Komarica stoga ističe da izgradnja ove crkve nije izgradnja samo građevine, nego i simbol spremnosti ljudi da se zajedno ide u budućnost, da kao sugrađani, uvažavajući se i pomažući međusobno, dijele radost.

Prije dvije godine održana je i donatorska konferencija da bi se prikupila sredstva za obnovu ove samostanske crkve, a podržali su je brojni zvaničnici u BiH, među kojima lider HDZBiH Dragan Čović, te premijer RS-a Milorad Dodik.

"Sami vjernici ne bi mogli izgraditi hram na koji imaju pravo, jer on je srušen ne od njih, nego od onih koji su imali moć da ruše. Zato mi je drago da su aktualni političari odlučili popraviti, ono što su neki prije njih uradili krivo", ukazao je banjalučki biskup.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio predsjednik odbora za doček Pape u Banjoj Luci, zadovoljan je zbog obnove crkve na mjestu s kojeg se Sveti otac obratio vjernicima. Izrazio je nadu da će svi koji su preuzeli obavezu biti uz ovaj hram i, kako kaže, graditi ga i dalje.

Čović nije htio danas komenirati nezadovoljstvo koje je dio javnosti u Sarajevu izrazio zbog namjere postavljanja spomenika papi Ivanu Pavlu II ispred Katedrale.

"Ali, ako dolazak Svetog oca, koji je poslao toliko poruka mira za BiH, u Sarajevo i Banja Luku nije poseban događaj za BiH,onda ja ne znam što bi to bilo. Ali naravno da će uvijek biti onih koji razmišljaju drugačije", dodao je on.

Svečanoj misi prisustvovali su i potpredsjednik RS-a Davor Čordaš, predstavnici Narodne skupštine, Vijeća naroda i Vlade RS-a, Grada Banja Luka.

Premijer RS-a Milorad Dodik nakratko se pojavio na ručku koji je u obnovljenom dijelu samostana organiziran nakon misnog slavlja.