BiH
7

Spomenički kompleks Ratni tunel D-B u 2016. posjetilo oko 120.000 posjetilaca

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Spomenički kompleks Ratni tunel D-B, poznat kao Tunel spasa koji je bio jedina veza sa svijetom građana opkoljenog Sarajeva, u 2016. godini posjetilo je oko 120.000 posjetilaca.

"Imamo posjetioce sa svih kontinata, s Bliskog istoka, iz srednje Evrope, Italije, Španije, Skandinavije, Kanade, Kine. I s ponosom možemo reći da je Spomenički kompleks Ratni tunel D-B 2016. godinu završio i više nego uspješno po broju posjeta koje su u njoj ostvarene, ali i poboljšanju i pružanju usluga svojim posjetiteljima", kazala je kustosica tog kompleksa Dina Memić.

Dodala je da je u prošloj godini, zbog situacije u Turskoj, nažalost, umanjen broj posjetilaca iz te zemlje.

"Prošlu godinu započeli smo uvođenjem besplatne usluge audiovodiča za posjetioce na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, a završili smo s dodatna tri jezika, italijanskom, španjolskom i arapskom" kazala je Memić.

U 2016. izdat je i vodič na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne osobe, kao i aplikacija vodiča kroz muzejsku postavku za gluhe i nagluhe.

U Fondu memorijala Kantona Sarajevo jučer je za predstavnike organa uprave i lokalne samouprave organizirana i prezentacija triju najboljih radova koja su stigla na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhtektonskog rješenja Spomeničkog kompleksa Ratni tunel D-B.

Memić je kazala da je konkurs bio izuzetno uspješan i po kvaliteti i po broju pristiglih radova - njih 16, ali navodi da, nažalost, nijedan od pristiglih radova nije zadovoljio sve kriterije koji su bili navedeni u projektnom zadatku, pa je žiri odlučio da dodijeli drugu, treću i specijalnu nagradu.

Izložba pristiglih radova s konkursa otvorena je 12. januara u multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima, a može se pogledati do 26. januara.