BiH
514

Spomen-dom braniocima Sarajeva gradi se punom parom

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, danas je sa saradnicima obišao dvagradilišta na brdu Žuč, lokalitet na kojem se gradi spomen-dom oslobodiocima Žuči i Sarajeva, te Golog Brda, gdje je u toku ravnanje terena na kojem će se graditi Memorijalni kompleks Žuč.

"Od završetka rata pa do danas postojala je inicijativa da se ovaj prostor obilježi adekvatnim memorijalima, ali do ove godine nije bilo konkretne gradnje. Sada imamo dom oslobodilaca, koji će imati više sadržaja, kao što su spomen-sobe brigada, ugostiteljski sadržaj i sadržaj za planinare. Izgradnja objekta počela je u ovoj godini, a kamen temeljac je položen 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad. Ove godine je izdvojeno 50.000 KM, a naredne godine planirano je 130.000 KM iz našeg budžeta", kazao je načelnik Efendić, dodajući da je planirano da se objekat završi u 2017. godini.

Kada je riječ o lokalitetu Golo Brdo, Općina je otkupila 88 duluma zemljišta, gdje je planirana izgradnja centralnog spomen-obilježja, koje će se graditi u saradnji sa Fondom memorijala KS-a i Kantonom Sarajevo, a nedavno je usvojeno idejno rješenje za Memorijalni kompleks Žuč.

"Mi smo već krenuli u aktivnosti da se taj plato uredi da bi naredne godine Dan odbrane općine Novi Grad obilježavali na lokalitetu Golog Brda, mjestu poznatom po najvećem broju agresorskih granata, koje su tokom ratnih dešavanja pale na ovo područje. Trenutno se radi na ravnanju terena, pripremanju za proljeće kada će biti zasijana trava. Tu će biti centralno spomen-obilježje, ali i kada se ono izgradi više od pet hiljada ljudi moći će se okupiti na ovom mjestu", istakao je načelnik Efendić.

Pored toga bit će uređena značajna mjesta pogibije heroja odbrane, među kojima su Enver Šehović, braća Panjeta, Fadila Odžaković Žuta i mnogi drugi heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata.