BiH
221

Na Žuči se gradi Spomen-dom oslobodiocima Sarajeva

Klix.ba
Na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Kamen temeljac za izgradnju Spomen-doma, koji će predstavljati ulaz u budući memorijalni kompleks Žuč, položen je 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, a nakon provođenja procedure odabira najpovoljnijeg izvođača radova stekli su se uslovi za početak realizacije ovog značajnog projekta.

Radnici građevinske firme Sela d.o.o uradili su pripremne zemljane radove i izgradili temelje za budući objekat, a trenutno se izvode preostali armirano-betonski radovi, nakon čega će se pristupiti instalaterskim radovima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 350.000 konvertibilnih maraka, a za prvu fazu Općina Novi Grad je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 50.000 konvertibilnih maraka.

U Spomen-domu će se nalaziti muzejski sadržaji, spomen-sobe novogradskih brigada i drugih brigada, koje su ratovale na brdu Žuč, kako bi se prezentiralo sve ono što se u proteklom ratu na ovom prostoru dešavalo. Dom će imati jedan dio sa ugostiteljskim sadržajima, tako da će građani Sarajeva moći češće doći na mjesto sa kojeg se vidi cijelo Sarajevo, popiti kafu, prošetati...

U sklopu ovog projekta u planu je obilježavanje mjesta pogibije heroja odbrane poput Envera Šehovića, Fadile Ožegović Žute i mnogih drugih. Osim toga, izgradit će se i staze za planinare i šetače koji će pješice moći obići sve lokacije bitne za odbranu Sarajeva.

Na Golom brdu Općina Novi Grad zajedno sa Fondom memorijala Kantona Sarajevo, priprema izgradnju centralnog spomen-obilježja, monumenta koji će se nalaziti u sklopu spomeničkog kompleksa Žuč. Za tu namjenu Općina je otkupila osam hektara zemlje.

Na tom lokalitetu trenutno se provode aktivnosti oko uređenja zemljišta kako bi se od iduće godine, centralno obilježavanje Dana odbrane Općine Novi Grad održavalo na Golom brdu.