BiH
135

Spoj na buduću A transverzalu: Počela gradnja kružnog toka na Mojmilu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ove su sedmice između sarajevskih naselja Mojmilo i Dobrinja V počele pripreme za gradnju kružnog toka koji će biti spojna tačka na A transverzalu.

Konkretno, kružni tok će spajati A transverzalu s ulicama Želimira Vidovića (X transverzala) i Olimpijskom. Radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko sedmica, paralelno sa okončanjem radova na A transverzali koji se odvijaju u neposrednoj blizini.

Podsjećamo, početkom aprila u rad je pušten prvi dio izgrađene A transverzale od aerodroma do ulaza na Dobrinju. Zapravo, izgrađeni dio je rekonstrukcija već postojeće ulice Braće Mulić.

Drugi dio A transverzale gradi se na potpuno novoj trasi za koju su trebala biti osigurana i nemala sredstva za eksproprijaciju. Od objekata koji se trebaju ukloniti samo se još jedan nalazi direktno na trasi, a još u aprilu premijer KS Elmedin Konaković je rekao kako se nada da će stvar biti uskoro riješena.

Radove na kružnom toku izvodi kompanija Euro-asfalt, a ukupna vrijednost A transverzale je blizu 5.800.000 KM. Novac je osigurao Kanton Sarajevo preko Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad.