BiH
0

Špirićevo izlaganje na sjednici UO Vijeća za implementaciju mira

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić obratio se danas u Sarajevu učesnicima sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK).

Pozdravljajući učesnike sastanka, Špirić je poseban pozdrav uputio aktuelnom visokom predstavniku Cristianu Schwarz-Schillingu i toplu dobrodošlicu novom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je rekao:

"Volio bih da sam danas u mogućnosti da vam saopštim dobre vijesti vezane za neophodne reforme koje bi ubrzale put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Nažalost, situacija nije takva. Naime, ovih dana čujemo stalne prigovore kako nema napretka u oblasti reforme policije i reforme Ustava, a čvrsto sam uvjeren da to nije osnovni problem nego posljedica unutrašnje neiskrenosti čiju cijenu građani BiH već duže skupo plaćaju.

Osnovi problem u mojoj zemlji jeste što ne postoji konstantan dijalog o ključnim pitanjima pa i reformi Ustava i policije. Ovdje se vodi povremeni dijalog, dijalog na zahtjev međunarodne zajednice ili ga pak uopšte nema. Ako ne bude dijaloga putem kojeg će se izgraditi prijeko potrebno povjerenje, onda se zapravo bojim da i reforme koje smo proveli neće dati željene rezultate.

Izgradnja unutrašnjeg povjerenja u BiH je majka uspjeha svih reformi i zato ne mogu da shvatim, pogotovo ne mogu podržati puteve koji vode radikalizaciji situacije u ovoj zemlji. Ponekad mi se čini da se neki lideri pripremaju ne za dijalog nego proizvodnju incidenata što smatram igranjem s vatrom.

Želim zato ovdje posebno napomenuti značaj i dalekosežne domete Daytonskog mirovnog sporazuma i demantovati one koji govore o njegovoj prevaziđenosti.

Ubijeđen sam da će međunarodna zajednica prepoznati i osuditi svaki svjesno izazvani incident ili ugrožavanje mira koji imaju skriveni cilj koji se zove nasilna promjena ustavnog uređenja u Bosni i Hercegovini. Veoma je opasna ova zamjena metoda u kojoj tenzije i incidenti bacaju ustranu dijalog i kompromis. Kad se s teškom mukom naviknemo na ovaj demokratski način ophođenja neko se sjeti da za dijalog nije potrebno troje.

Šta razuman i dobronamjeran čovjek može kazati ukoliko se dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine privatno obrate generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i svojim pismom dodatno zagriju već uzavrelu situaciju u našoj zemlji. Razmišlja li iko o državi i njenom kredibilitetu prije nego se upusti u privatne avanture?

U više navrata sam apelovao na domaće političare da pred svijet izlaze s jasno izraženim stavovima koji su proizvod dogovora na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Volio bih da jednog dana dosegnemo tu svijest. Plašim se da ćemo još dugo biti daleko od ovog cilja.

Politizacija genocida, zločina i žrtava nimalo mi ne liči na demokratske pripreme za reforme ustava i policije. Politikantsko bavljenje pitanjem Srebrenice mi više liči na stvaranje atmosfere generalnog neuspjeha na ovim reformima.

Želim da ovdje jasno istaknem svoj stav o pitanju Srebrenice. Srebrenici je potrebna posebna pažnja, a ne poseban status. Smatram da je kontraproduktivno govoriti o statusu Srebrenice jer je on jasno preciziran Ustavom. Ako na ovom pitanju ne poštujemo Ustav, pitanje je onda kako očekivati da taj isti Ustav bude poštovan po drugim važnim pitanjima.

Prepoznajući potrebu ekonomske pomoći Srebrenici, pozdravio sam odluku visokog predstavnika da formira koordinaciono tijelo za Srebrenicu i imenovao svog ličnog izaslanika u tom tijelu. Mišljenja sam da bismo njima trebali prepustiti da predlože mjere i aktivnosti za podizanje životnog standarda svih stanovnika Srebrenice, koje ćemo, nadam se, svi podržati.

Svjestan sam da će se rad ovog savjeta ministara odvijati u sjeni dosada ispoljenih neuspjeha reforme policije i Ustava. To sam spreman da prihvatim jer jedino što je nama preostalo jeste da se izvučemo iz ove šizofrene političke situacije i da radimo onoliko koliko nam to objektive mogućnosti dozovljavaju.

Do sada smo donijeli niz značajnih odluka i usvojili 15 važnih zakona. S jedne strane to nije impresivno ali s druge kad se uzme u obzir sveukupna situacija mislim da smo postigli jako mnogo.

Kao naročito važne podvlačim sljedeće rezultate: • Usvojen je Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o Agenciji za osnovno i srednje obrazovanje. Nije potrebno naglašavati značaj ovog zakona kada su u pitanju mladi ljudi ove zemlje • Dugo vremena je postojao određeni zastoj u reformi javne uprave koja predstavlja jednu od obaveza koja proizilazi iz evropskog partnerstva. Ovaj saziv Savjeta ministara je imenovao novog koordinatora i stvari su se pokrenule u pozitivnom pravcu • Potpisan je Sporazum o olakšavanju viznog režima s Evropskom unijom. • Donesena je odluka da Sarajevo bude sjedište Savjeta za regionalnu saradnju, što predstavlja veliki podstrek za sve nas.

• Nakon duge agonije, uspjeli smo, zahvaljujući i angažmanu OHR-a, napraviti pomak u rješavanju pitanja decertificiranih policajaca. • Bosna i Hercegovina je dobila članstvo i u Savjetu za zaštitu ljudskih prava u Ujedinjenim nacijama, što smatramo značajnim uspjehom. • Desili su se konkretni rezultati kada je u pitanju saradnja s Haškim tribunalom. Nažalost, sjenu na taj uspjeh je bacio bijeg Radovana Stankovića ali se nadam da će saradnjom svih nadležnih organa taj problem biti uskoro riješen. • Savjet ministara je potpisao sporazum s nevladinim sektorom čime je intenzivirano učešće predstavnika civilnog društva u javnom životu.

Svjestan da Evropa neće čekati da mi izađemo iz začaranog kruga nadmudrivanja, ministrima u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine proslijedio sam zakone koji proizilaze iz evropskog partnerstva i od njih zatražio da što prije počnu s izradom nacrta tih zakona kako bi ih uputili u proceduru.

Kao predsjedavajući Savjeta ministara sam potpuno svjestan da jedini način kako ovo tijelo može doprinijeti smirivanju situacije u BiH jeste fokusiranje na ekonomske projekte koji će donijeti bolji standard građanima BiH jer su oni već isuviše umorni od političikih manipulisanja i politikanstva.

U tom smislu činimo i činićemo sve da održimo makroekonomsku stabilnost kroz dinamiziranje stope privrednog rasta, povećanje stranih investicija, smanjenje spoljnotrgovačkog deficita, rast zaposlenosti i životnog standarda građana, pitanje unutrašnjeg duga kao i mogućnosti uvođenja diferencirane stope PDV-a.

Sve ovo smatram velikim izazovom za čiju realizaciju očekujem podršku entitetskih vlada. Svjestan sam da eventualna rješenja ne smiju ugroziti postojeći nivo makroekonoske stabilnosti.

Želim da iskoristim ovu priliku da iskreno zahvalim Schwarz- Schillingu na svemu što je uradio u Bosni i Hercegovini. Posebno želim da mu zahvalim na novoj političkoj filozofiji koju je ustoličio tokom svog mandata i koja se sastojala u vraćanju povjerenja domaćim političarima od kojih se očekivalo da sasvim prirodno preuzmu inicijativu. On im je vratio političko dostojanstvo koje izgleda mnogi nisu željeli preuzeti.

Čuo sam brojne neutemeljene kritike na račun Schwarz-Schillinga i uvjeravam vas da je to zbog toga što visoki predstavnik nije htio raditi posao umjesto nas. Nije htio nametati rješenja u vezi s kojim su domaći lideri sami morali postići koncenzus.

Neko će reći da je pogriješio, a vas pitam šta bi se desilo da je on nametao rješenja? Da li bismo ih iskreno prihvatili? Da li neko razmišlja šta će se desiti sa svim nametnutim rješenjima kada međunarodna zajednica napusti BiH u ovom kapacititu.

Dopustite mi da na kraju poželim toplu dobrodošlicu novom visokom predstavniku.

Mislim da mi je dužnost na ovom mjestu iznijeti ono što kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH očekujem od njega. Uostalom ključno pitanje i ovog sastanka je šta mi očekujemo od vas.

Očekujem prije svega punu saradnju i koordinaciju na svim nivoima jer cilj nam je zajednički, a to je što skorije priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Moramo raditi zajedno kao jedan, jer vozilo koje vozimo ka Evropskoj uniji ne trpi dva volana.

Da bismo bili dobro uigrani tim potrebno je da obojica raspolažemo istim informacijama i da obojica budemo podjednako uključeni u sva važna pitanje od suštinskog interesa za budućnost i stabilnost moje zemlje.

Na samom kraju dopustite mi da istaknem da napredak BiH leži u dogovoru njenih naroda, jer samo zdrav dijalog nenametan sa strane može obezbijediti prosperitetnu budućnost.

Izuzetno smo zahvalni međunarodnoj zajednici na nesebičnoj pomoći koju pruža BiH, ali konačnu riječ o budućnosti ove zemlje moraju dati naši izabrani predstavnici. U to ime vas molim: tjerajte nas da razgovaramo a nemojte razgovarati umjesto nas", zaključio je izlaganje Nikola Špirić.