BiH
0

Špirić u Zagrebu razgovarao s Barosom i Babakanom

FENA
Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso danas je na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem u Zagrebu još jednom naglasio neophodnost ispunjavanja ključnih uvjeta da bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a to su reforma policije i saradnja s Haškim tribunalom, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

U saopćenju se navodi da je Baroso također rekao da je Brisel zabrinut zbog pojave nacionalizma i radikalizma u BiH i da bosanskohercegovački lideri ne mogu sebi priuštiti vraćanje na filozofiju 90-ih godina prošlog stoljeća.

Naglasio je da lideri u BiH moraju preuzeti odgovornost za ključne procese i da će im Brisel dati punu podršku na putu evropskih integracija, ali da neće raditi posao umjesto njih.

Predsjedavajući Špirić je obavijestio Barosa da je primio pismo komesara EU za proširenje Olija Rena i da ga je proslijedio liderima političkih stranaka u BiH. Izrazio je nadu da će unutar BiH prevladati razum i da će lideri postići sporazum o reformi policije.

Špirić je ponovio da svi moraju shvatiti da se do rješenja može doći samo kompromisom i dijalogom koji mora biti trajna kategorija u BiH. Zamolio je još jednom za strpljenje i podršku Brisela Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji predvodi delegaciju BiH na 10. sastanku predsjednika država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), razgovarao je danas u Zagrebu i s turskim ministrom privrede i šefom pregovaračkog tima u pregovorima s Evropskom unijom Alijem Babakanom.

Špirić i Babakan su razmijenili iskustva o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, odnosno Turske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i turski ministar privrede zaključili su da su prijateljske veze između dvije države na veoma visokom nivou, navodi se u saopćenju.