|

Špirić ponovo u avionu: Otišao u Strazbur predstavljati instituciju koju blokira

Špirić ponovo u avionu: Otišao u Strazbur predstavljati instituciju koju blokira
168
Ervin Mušinović
23.10.2019. u 12:21
64
komentara
168

dijeljenja
Špirić ponovo u avionu: Otišao u Strazbur predstavljati instituciju koju blokira Foto: H. M./Klix.ba
Funkcioner SNSD-a Nikola Špirić ponovo je o trošku građana Bosne i Hercegovine otišao na službeno putovanje. Ovaj put predstavljat će Parlamentarnu skupštinu BiH, instituciju koja skoro godinu zbog blokada SNSD-a ne održava sjednice, na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i drugi zastupnici i delegati u Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH ključni su razlog zbog kojeg državna zakonodavna vlast od konstituisanja do danas nije usvojila nijedan akt koji će omogućiti bolji život državljanima BiH - Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim ostalim građanima.

To nije spriječilo nijednog SNSD-ovca da iz "mrskog budžeta" državnih institucija svaki mjesec naplati više od 6.000 KM plaće i naknade, ali i da koristi brojne druge pogodnosti koje im omogućava status delagata ili zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U putovanjima i predstavljanju Parlamentarne skupštine BiH posebno uživa čovjek s američke crne liste Nikola Špirić koji je nakon nedavne posjete Beogradu odlučio da bosanskohercegovačku zakonodavnu vlasti predstavi i u Strazburu. S obzirom na to ova institucija ne održava sjednice, samim tim ne usvaja ni zakone, a kako služi kao kanal za brojna putovanja državnih zakonodavaca, Parlamentarna skupština BiH opasan je konkurent Ministarstvu vanjskih poslova BiH u borbi za turističku agenciju s najbogatijim portfeljom putovanja.

"Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić učestvovat će na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja će se 24. i 25. oktobra održati u Strazburu", najavljeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.Na konferenciji koju organizuje Parlamentarna skupština Vijeća Evrope učešće je najavilo oko 60 predsjednika i 300 parlamentaraca država članica. Prema svim procjenama, Špirić će na konferenciji biti jedini parlamentarac koji je blokirao izbor delegacije svoje zemlje u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a koji je ipak odlučio doputovati na konferenciju. Kako smo ranije pisali, Bosna i Hercegovina zbog blokada SNSD-a (koji je u Domu naroda PSBiH potpomognut i delegatima HDZ-a koji su odbili doći na sjednicu) nikada nije imenovala svoje članove u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

"Tokom dvodnevnog skupa vodećih evropskih parlamentaraca raspravljat će se i o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih nacija 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja. O ovoj temi u svom obraćanju učesnicima konferencije govorit će i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić. U Strazburu će se raspravljati i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici", piše u najavi koja je poslana iz Parlamentarne skupštine BiH.

Da paradoks bude veći, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine od dana konstituisanja u aktuelnom mandatu nije dala nikakav doprinos ničemu. Razlog je prost, zbog blokada SNSD-a Parlamentarna skupština BiH nije ni imala priliku dati doprinos bilo kakvim procesima, a najbolji dokaz za to su višemilionski sporazumi koje je državnim zakonodavcima uputilo Vijeće ministara BiH, a koji se zbog opstrukcija nikada nisu našli pred parlamentarcima.

"U okviru konferencije bit će održan i sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope", navedeno je u najavi Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarna skupština BiH inače ima sekretare, i to ne jednog, već tri. Dom naroda PSBiH koji je konstituisan 28. februara 2019. godine do sada je uspio održati samo jednu sjednicu. Na toj sjednici nije usvojen nijedan akt koji bi omogućio bolji život građanima BiH, ali je usvojena odluka koja je omogućila bolji život nekadašnjoj šefici kabineta Nikole Špirića u Vijeću ministara BiH Gordani Živković. Naime, državni delegati su od februara do danas uspjeli samo postići dogovor o tome da se Gordana Živković kao kadar SNSD-a imenuje na rukovodeću poziciju sekretarke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...