|

Špirić može ostati na čelu VM, ako ne učestvuje u radu Parlamenta BiH

Špirić može ostati na čelu VM, ako ne učestvuje u radu Parlamenta BiH
0
S
SRNA
20.11.2010. u 08:32
7
komentara
0

dijeljenja
Špirić može ostati na čelu VM, ako ne učestvuje u radu Parlamenta BiH Nikola Špirić
Nikola Špirić neće biti u sukobu interesa ako 30. novembra preuzme poslanički mandat u Parlamentu BiH i ostane na čelu Vijeća ministara BiH, rečeno je iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.
Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić pojasnila je za "Nezavisne novine" da Špirić može biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH do formiranja novog saziva ove institucije, ali pod uslovom da ne prisustvuje sjednicama Parlamenta BiH, niti na bilo koji način učestvuje u njegovom radu.

Špirić je juče najavio da će 29. novembra, dan prije nego što preuzme poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvu BiH podnijeti ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara ukoliko do tada ne dobije tumačenje CIK-a da li bi bio u sukobu interesa ostankom na čelu Vijeća.

Pirić je rekla da će tumačenje Špiriću biti dostavljeno u ponedjeljak, 22. novembra.

"CIK danas na sjednici nije razmatrao njegov već zahtjev Vjekoslava Bevande, ministra finansija Federacije BiH. Tražio je tumačenje hoće li biti u sukobu interesa ako i dalje bude ministar, a preuzme poslanički mandat u Parlamentu FBiH. Prema Izbornom zakonu, nespojivo je istovremeno obavljanje poslova u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i ovakav stav biće proslijeđen i Špiriću", kaže ona.

Prić je dodala da Špirić i Bevanda mogu potpisati izjave i preuzeti mandate, ali ne smiju i učestvovati u radu parlamenta ako i dalje žele obavljati poslove koje su radili u posljednje četiri godine.

"CIK će za svaku osobu pojedinačno provjeravati da li se pridržava zakona i je li u sukobu interesa", kaže Pirić.

Da li će Špirić nakon tumačenja CIK-a odustati od podnošenja ostavke, "Nezavisne novine" nisu uspjele saznati, jer nije odgovarao na pozive."Još nismo dobili obrazloženje CIK-a. Sačekaćemo ponedjeljak", rekao je kratko Aleksandar Obradović, Špirićev savjetnik za informisanje.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...