BiH
17

Špirić: Još nije dogovorena formula podjele donatorskih sredstava

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Banjoj Luci da još nije dogovoren koeficijent po kojem će se realizirati donatorska sredstva i krediti za pomoć stanovništvu stradalom u poplavama.

"Radi se na toj formuli, ali to još nije dogovoreno. Postoji omjer koji je preporuka Svjetske banke, UNDP i Evropske komisije. Ne znam hoće li to biti i omjer za sredstva koja su osigurana od Vijeća ministara i putem solidarne dnevnice koju su institucije vlasti izdvojile", rekao je Špirić.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo je da se očekuju kreditni aranžmani, najavljeni na nedavnoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju nakon poplava, te da ne postoji nikakva mogućnost netransparentnog trošenja tih kredita.

"Neki od aranžmana su već zaključeni i oni se također smatraju sredstvima donatorske konferencije", rekao je Špirić i podsjetio da su najveći dio sredstava s donatorske konferencije kreditni aranžmani i oni će ići putem institucija BiH, a sva druga grant sredstva su za korisnike sredstava i ne idu putem institucija vlasti.

Tvrdi da pozornost treba držati na grantovima, ali da oni ne idu putem institucija vlasti.

"Da li tu ima kriminala i korupcije, ne znam i nije moje da istražujem, ali je nepošteno bjanko optuživati vlast države i reći da im se neće dati sredstva", naveo je Špirić.

Kazao je da on nikoga ne optužuje, ali ne prihvata unaprijed date optužbe.