{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić: Još nije dogovorena formula podjele donatorskih sredstava

F
25.7.2014. u 13:39
17
17
Špirić: Još nije dogovorena formula podjele donatorskih sredstava
17
Špirić: Još nije dogovorena formula podjele donatorskih sredstava
Nikola Špirić
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Banjoj Luci da još nije dogovoren koeficijent po kojem će se realizirati donatorska sredstva i krediti za pomoć stanovništvu stradalom u poplavama.
"Radi se na toj formuli, ali to još nije dogovoreno. Postoji omjer koji je preporuka Svjetske banke, UNDP i Evropske komisije. Ne znam hoće li to biti i omjer za sredstva koja su osigurana od Vijeća ministara i putem solidarne dnevnice koju su institucije vlasti izdvojile", rekao je Špirić.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo je da se očekuju kreditni aranžmani, najavljeni na nedavnoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju nakon poplava, te da ne postoji nikakva mogućnost netransparentnog trošenja tih kredita.

"Neki od aranžmana su već zaključeni i oni se također smatraju sredstvima donatorske konferencije", rekao je Špirić i podsjetio da su najveći dio sredstava s donatorske konferencije kreditni aranžmani i oni će ići putem institucija BiH, a sva druga grant sredstva su za korisnike sredstava i ne idu putem institucija vlasti.

Tvrdi da pozornost treba držati na grantovima, ali da oni ne idu putem institucija vlasti.

"Da li tu ima kriminala i korupcije, ne znam i nije moje da istražujem, ali je nepošteno bjanko optuživati vlast države i reći da im se neće dati sredstva", naveo je Špirić.

Kazao je da on nikoga ne optužuje, ali ne prihvata unaprijed date optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: