Slučaj još uvijek neriješen
0

Špirić intervenirao za prelazak granice osobe koja je u bazi potraga

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Sindikat Granične policije BiH radi zaštite pripadnika Granične policije i policijskih službenika, zaštite u smislu otklanjanja sve češćih pritisaka, koji dolaze s raznih strana na policijske službenike GP za vrijeme obavljanja njihovih poslova, odlučio da javno prezentira informacije do kojih je došao.

Ima takvih slučajeva u kojima se za osobe koje se nalaze u bazi potraga, odnosno za kojima su sudovi raspisali odgovarajuće potrage zbog prekršaja i kaznenih djela, potpuno nezakonito intervenira, potvrdio je u izjavi za Fenu potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevland Hoffman.

On je kao primjer naveo i slučaj koji se desio krajem prošle godine u kojem je zatražena nezakonita intervencija za prelazak osobe koja je u bazi potraga, odnosno za kojom je raspisana potraga, a za koju je intervenirao ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

"Granični prelaz na kojim se desio događaj nazvala je osoba koja je intervenirala i tražila da se pusti, bez obzira na činjenicu s kojom je bio upoznat da je ta osoba u bazi potraga, i da mu se omogući nesmetani prolazak. Policijski službenik na to nije pristao i svakako da je zatražio identifikaciju osobe koja je telefonskim putem nezakonito intervenirala. Ime te osobe je Nikola Špirić", kaže Hoffman za Fenu i dodaje da su službenici granične policije, koji su čitav slučaj dokumentovali, postupili u skladu sa zakonom.

"Ubrzo nakon toga uslijedila je reakcija Ministarstva finansija na čijem je čelu Nikola Špirić, što je za nas iz Sindikata Granične policije potpuno neshvatljivo. Ministarstvo finansija se obratilo Graničnoj policiji sa zahtjevom da izvrši odgovarajuće identifikacije", kazao je Hoffman.

On je naglasio da Sindikat Granične policije BiH očekuje da će se u ovaj predmet uključiti sve mjerodavne institucije da se čitav slučaj ispita, jer je sve vrlo provjerljivo.

Postoje svjedoci, postoje pisani tragovi, listinzi telefonskih razgovora i očekujemo da će mjerodavne institucije, bez obzira na to o kome se radilo u ovom slučaju, primijeniti ono načelo da smo svi isti pred zakonom, kazao je Hoffman.

Očekujemo sankcioniranje odgovorne osobe u ovom slučaju Nikole Špirića, ukoliko se pokaže da su činjenični navodi kojima mi raspolažemo dovoljan osnov za pokretanje kaznene odgovornosti, istakao je Hoffman.

Postavlja se pitanje "Zašto ni šest mjeseci nakon tog događaja nisu izvršene odgovarajuće provjere i čitav slučaj nije u zakonskom smislu procesuiran?", kazao je Hoffman.