BiH
712

Spin zapalio Balkan: Dodik i Radmanović žestoko napali Tursku i Erdogana zbog izmišljene izjave?!

Piše: Faruk Vele
Recep Tayyip Erdogan
Ovako je sve krenulo...
Navodna izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se "kune velikim Allahom" da bi, kada bi bilo ko i na bilo kakav način "dirnuo u Bošnjake", "imao protiv sebe sto miliona Turaka!", koja je proteklih dana izazvala žestoke reakcije u regionu, uključujući i neke visokopozicionirane političare u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći je izmišljena!

Vijest, koja je proteklih dana kružila društvenim mrežama, objavljena je s mnogo gramatičkih grešaka, a glasila je ovako:

"Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", navodi se u "vijesti".

Zanimljivo, vijest je stigla u trenutku rasprava oko toga trebaju li turski ratni brodovi ovog mjeseca posjetiti Neumski akvatorij, kako je to ranije planirano. Podsjetimo, posjeta turskih brodova je otkazana jer Vijeće ministara BiH, nakon negodovanja građana i vlasti Neuma, zahvaljujući srpskim i hrvatskim ministrima, nije dozvolilo uplovljavanje turskim brodovima.

Pa, ipak, zbog "bombastičnog" naslova spomenuta Erdoganova izjava se brzo proširila socijalnim mrežama, a preuzeli su je mnogi portali. Najprije oni u BiH, a onda su se u sve uključili i "ozbiljniji igrači" iz medija u Srbiji, Hrvatskoj, te bh. entitetu RS. Redom su tako vijest citirali Srna, Radio-televizija Srbije, Večernji list, Blic, Kurir, Telegraf, Pravda... Dio medija je to nazvao prijetnjom RS i Srbima, ali i Hrvatima.

Na koncu, vijest je u 19.40 sati u subotu plasirala i srbijanska državna novinska agencija Tanjug, od koje su vijest dalje preuzeli i brojni drugi mediji u Srbiji i regionu. Radio-televizija Republike Srpske je u Dnevniku posvetila veliku pažnju navodnim prijetnjama Erdogana, kao i reakcijama na navodnu izjavu.

Poslije toga, kako to obično biva, posebno u vrijeme nadolazećih izbora, reagirali su političari iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Tako je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović jučer ocijenio da je "izjava Erdogana do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH".

"Nazivajući sve koji vijekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH", saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

Remetilački faktor

Njegov stranački šef, predsjednik RS Milorad Dodik je u svom stilu rekao da izjavu turskog premijera treba shvatiti više kao miješanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije agresivniji prema drugima u BiH. Prema njemu "ovo je dokaz da Turska i dalje želi BiH", a tu zemlju je nazvao remetilačkim faktorom.

"Zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse da prežive”, naglasio je Dodik, aludirajući na probosansku politiku.

Predsjednik DS-a Marko Pavić je rekao, također, da je premijer Erdogan konačno razotkrio prave namjere Turske , a to je da se "Osmansko carstvo vrati na ove prostore".

"Ovo je signal Evropi koja nikako da shvati opasnu ulogu Turske na ovim prostorima, imajući u vidu da Turska nije garant mirovnog sporazuma i da bi trebalo da se podalje drži od BiH", rekao je Pavić, dodavši da bi "uplovljavanje turskih ratnih brodova kod Neuma moglo biti shvaćeno kao čin zastrašivanja druga dva naroda u BiH".

No, kako je sve počelo?

Tragajući za izvorom sporne informacije došli smo do malo poznatog portala Balkandžije.net koji tu vijest plasirao vjerovatno prvi. Vijest su, naime, objavili 10. jula u 9.28 minuta. Minut kasnije vijest je "zakačena" na Facebook profil ovog portala i ubrzo je "zapalila" socijalne mreže. Portal ne navodi gdje je Erdogan spomenutu izjavu dao (iako će neki mediji kasnije prenijeti da je to bilo na predizbornom skupu), te da li je riječ o citatu iz određenog intervjua ili govoru na političkom skupu.

Jedino što je navedeno kao izvor jeste "Facebook prof. Bosna Lr.turk"!?.

Neki mediji su kao izvor i naveli portal Balkandžije.net (portal nepoznatog urednika i vlasnika), neki druge portale, a neki su je, pak, prenijeli kao svoju vijest (kako to obično biva u našem medijskom prostoru na internetu).

Proteklih dana novinari Klix.ba su pokušali doći do izvora informacije i o tome šta je Erdogan tačno rekao. No, turske kolege ne znaju ništa o takvoj izjavi koja bi, da ju je Erdogan zaista dao, sigurno izazvala pažnju i u Turskoj.

Angažirali smo i dodatno pojedine turske kolege. I oni su proteklih dana tragali za spomenutom izjavom premijera Erdogana. Ali nje naprosto nema! Nema je ni u servisima ugledne turske državne novinske agencije Anadolija, koja prati sve nastupe državnih zvaničnika, a posebno premijera Erdogana. Iz više izvora u Turskoj nam je potvrđeno da takva izjava premijera Erdogana, koja je zapalila region, naprosto ne postoji!

Osim toga, pojedinim analitičarima i poznavateljima prilika u Turskoj je, također, upao u oči način na koji Erdogan u svojoj izjavi tretira Osmansko carstvo kao nekog ko je izdao i ostavio na cjedilu Bošnjake 1878. godine na Berlinskom kongresu, te konstatiraju kako bi Erdogan sebi teško dozvolio takav javni nastup.

Iako je premijer Erdogan u mnogo navrata potencirao prijateljstvo BiH i Turske, bratstvo Turaka i Bošnjaka, njegove izjave nikada nisu bile prijeteće intonirane, pogotovo prema Srbima i Hrvatima. Posebno je sporan dio oko najave uplovljavanja turskog broda u Neumski zaljev koji je prethodnih dana bio predmet sporenja, što dodatno otvara sumnje da se radi o prilično naivnoj konstrukciji koja je medijski, ali i politički vješto iskorištena.

Turska trpi štetu

Ambasada Turske u Sarajevu, nakon jučerašnjih žestokih reakcija Radmanovića i Dodika, kao i zbog mogućih daljih eskalacija problema, vjerovatno će reagirati na napade na Tursku i njezinog premijera. Moguće je da to učini direktno Ankara, jer očito je da se Republika Turskoj na ovaj način direktno trpi štetu.

Ovakva vrsta, po svemu sudeći, grubog spinovanja, dezinformiranja javnosti, vjerovatno bi ostala na pokušaju ubiranja "sherova" i "lajkova" da političari iz RS nisu odaslali salve optužbi prema Turskoj i premijeru Erdoganu.

Svakodnevno internetom struji hiljade, pa i milioni manje ili više važnih informacija. Nažalost, često je tu mnogo nebitnih vijesti, korisnih samo za raspirivanje raznih niskih strasti, odnosno kako bi internet mediji, pogrdno nazvani spameri, prikupljali "lajkove" i "sherove". Bude tu i raznih spinova plasiranih iz ovih ili onih razloga, često političkih, i to uglavnom iz "redakcija" s jednim čovjekom koje najčešće kao platformu za promociju traže na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.

No, kada se očito lažna izjava podvali premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, i u to u kontekstu rovitih prilika u Bosni i Hercegovinu i Balkana, pa bez provjere prenesu listom gotovo svi važniji i manje važni mediji u regionu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, te na kraju žestoko reagiraju član Predsjedništva BiH i predsjednik entiteta, onda je to signal za ozbiljnu uzbunu.

Ovakve geste, možda nastale iz banalnih razloga, ili možda i ne, mogu "zapaliti" vatru političkog sukoba, a možda i nešto gore. A upravo se to dešava ovih dana.

Bilo je i onih koji su uoči agresije na BiH na sličan način plasirali priče "zelenoj transferzali", povratku miliona bosanskih izbjeglica iz Turske u domovinu, muslimanskim fundametalistima... Iako to nekima tada izgledalo smiješno, nažalost, takve laži su korištene za izazivanja straha i mržnje, a znamo šta se kasnije dogodilo u BiH.