{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spektakularna FUP-ova vježba spašavanja sa žičare

S
10.3.2011. u 18:20
0
19
Spektakularna FUP-ova vježba spašavanja sa žičare
0
Pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) danas su izveli pokaznu vježbu spašavanja skijaša sa žičare u Babinom dolu na Bjelašnici.
Tokom vježbe, realizirane u sklopu EUPM-ove kampanje ''Jači, brži, bolji'', demonstriran je visok nivo profesionalnosti, osposobljenosti i umješnosti federalnih specijalaca za uspješno izvršenje najsloženijih zadataka.

Vježbom je rukovodio komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a Dragan Vikić, koji je u izjavi za medije istaknuo riješenost pripadnika ove jedinice da u slučaju potrebe djeluju u akcijama spašavanja i pruže pomoć građanima koji se nađu u "graničnim situacijama", javlja agencija Fena.

Vikić navodi da su sačinjeni detaljni planovi za postupanje u vanrednim prilikama, kojima su, osim federalnih specijalaca obuhvaćeni i pripadnici jedinica za podršku kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova, Gorske službe spašavanja i Kluba spasavalaca 2000, kao i članovi tima Ski-centra "Bjelašnica".

Planovima su obuhvaćeni sinhronizirani postupci u različitim situacijama, uključujući pružanje hitne pomoći na skijalištima na Bjelašnici i Igmanu i spašavanje ljudi u slučaju pojave lavina.

U skladu sa scenarijem vježbe, šest specijalnih timova čiju okosnicu čine "alpinisti" iz Specijalne policijske jedinice FUP-a simulirali su evakuiranje skijaša koji su ostali "zarobljeni" nakon kvara na žičari.

Inače, cilj javne informativne kampanje “Jači, brži, bolji” je predstaviti moderne policijske snage, dobro obučene i opremljene najsavremnijom tehnikom, koje putem proaktivnog angažmana u zajednici pružaju sigurnost građanima.

Vježba u Babinom dolu realizirana je u saradnji s KJP ZOI'84.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: