BiH
416

Spektakl na nebu: Piloti helikoptera OS BiH demonstrirali spremnost u spašavanju civila

Piše: A. Dž.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Drugog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga OS BiH, danas su na nebu iznad kasarne u Rajlovcu priredili pravi spektakl.

Taktičko-pokazna vježba zračnih snaga je realizirana nakon intenzivnog provođenja obuke u jedinici (letačka obuka, obuka specijalista službe traganja i spasavanja-STS, tehničkog kadra…), a radi prezentacije sposobnosti i spremnosti za izvršenje zadataka u sklopu misije.

Pukovnik Muhamed Hasanović, komandant Drugog helikopterskog skvadrona, rekao je da je ova letačka obuka bila prilika da se vide kapaciteti skvadrona, kao i individualna, timska i kolektivna obučenost u izvršavanju zadataka Jedinice.

"Naši kapaciteti mogu se upotrijebiti u spašavanju povrijeđenih, unesrećenih, kao i u gašenju požara. Imali smo i jednu kolektivnu vježbu u kojoj smo pokazali spremnost da sa više helikpotera djelujemo na bilo kojem zadatku", rekao je Hasanović.

Jedan od onih koji je završio specijalnu obuku traganja i spašavanja je potporučnik Dario Milanović.

Kako je rekao, obuka je bila naporna, što potvrđuje činjenica da su je od 12 polaznika, samo četvorica okončala uspješno.

"Ako mogu izmamiti jedan osmijeh na nečije lice i spasiti jedan život, za mene je obuka uspjela", rekao je Milanović.