BiH
294

Specijalnoj policiji u TK uručeno pet novih terenskih vozila

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jedinici policije za specijalnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) danas je uručeno pet terenskih transportnih vozila.

Ovo predstavlja nastavak aktivnosti na materijalno-tehničkom opremanju policijskih struktura na nivou TK, što u konačnici treba dovesti do podizanja stepena opće sigurnosti svih građana najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Kako je istaknuto prilikom prezentacije, sa pet specijalizovanih džipova marke Volkswagen, čija pojedinačna vrijednost iznosi nešto više od 70.000 KM, osigurat će se prije svega dodatna efikasnost i puna operativnost Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a TK.

"Ovakva vozila koriste i druge policijske agencije u BiH, a takvih su karakteristika da mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se prije svega postavljaju pred Jedinicu policije za specijalnu podršku MUP-a TK. Također, njihove karakteristike odgovaraju i svim standardima koje koriste policije u svijetu, tako da se i mi sve više približavamo onome što danas predstavlja vrhunac kada je riječ o odgovoru na sigurnosne izazove", kazao je načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a TK Miralem Malkić.

Podsjetivši da je MUP TK u proteklom periodu opremljen sa dodatnih 40 vozila, Malkić je istakao da će aktivnosti na materijalno-tehničkom opremanju policijskih struktura na području TK biti realizirane i u narednom periodu, a sve s ciljem što boljeg i kvalitetnijeg odgovora na izazove koji se pred policijske službenike postavljaju.

"Pored sofisticirane opreme i tehnike koja se prije svega odnosi na radarske uređaje koji će osigurati veću sigurnost za učesnike u saobraćaju, imat ćemo u planu i da nabavku specijalizovanih vozila namijenjenih za kontrolu učesnika u saobraćaju. Na taj način dat ćemo doprinos u prevazilaženju problema koji je veoma aktuelan", istakao je Malkić.

Podsjetivši da policijski službenici MUP-a TK do prije nekoliko mjeseci nisu raspolagali adekvatnom opremom, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić je istakao da nabavka novih pet vozila predstavlja nastavak ostvarivanja programskih ciljeva ovog ministarstva i Vlade TK.

"S tim u vezi mi i dalje radimo na stvaranju jake, efikasne i profesionalne policije koja je materijalno-tehnički opremljena i kadrovski osposobljena. Danas smo nabavili pet vozila za Jedinicu policije za specijalnu podršku MUP-a TK u kojoj imamo osposobljene profesionalne ljude, a ovom nabavkom pospješujemo njihovu operativnost i efikasnost za izvršavanje najsloženijih zadataka", naglasio je Topčagić.

Prema Malkićevim riječima, uporedo sa nabavkom materijalno-tehničkih sredstava traži se i dodatni dio edukacije za sve policijske službenike, posebno rukovodni dio kadra MUP-a TK koji će morati odgovoriti izazovima koji danas predstavljaju savremene oblike kriminaliteta, a tu se prije svega misli na terorizam, različite oblike otmica, organizovani kriminal, ali i korupciju.

Malkić je na kraju poručio da samo uz edukovani kadar i odgovarajuću opremu MUP TK može uspješno odgovoriti svim postavljenim izazovima, a što u konačnici dovodi i do podizanja stepena opće sigurnosti svih građana ovog kantona.