Istočno Sarajevo
0

Specijalci SIPA-e slave peti rođendan

FENA
Sjedište SIPA-e u I. Sarajevo
Sjedište SIPA-e u I. Sarajevo
Jedinica za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je proteklih godina postala sinonim za jednu od najbolje obučenih i opremljenih specijalnih jedinica u BiH, u ponedjeljak 13. septembra obilježit će petu godišnjicu od osnivanja.

Na svečanosti koja će biti upriličena tim povodom u Lukavici, u Istočnom Sarajevu, očekuje se prisustvo mnogobrojnih predstavnika organa i institucija vlasti u BiH, dužnosnika bh. agencija za provedbu zakona te predstavnika međunarodne zajednice i članova diplomatskog kora.

Svečano postrojavanje i smotru specijalaca SIPA-e izvršit će ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, nakon čega će svi gosti pogledali desetominutni videozapis iz života i rada Jedinice, kroz taktičko-pokazne vježbe "napad na vozilo u pokretu", "napad na autobus", "alpinizam - savladavanje vertikalnih prepreka".

Specijalci će demonstrirati i dio svojih vještina zahvaljujući kojima je u proteklih pet godina na području cijele BiH slobode lišeno 345 osoba.

Pojedincima koji su u protekloj godini podržali razvoj Jedinice kroz obuku, treninge, nabavku materijalno-tehničkih sredstava i osiguranje poligona za vježbanje bit će uručene plakete Jedinice sa slikom taktičkog tima u napadu, saopćeno je iz SIPA-e.