{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Peti rođendan jedne od najrespektabilnijih policijskih jedinica u regiji i šire

F
13.9.2010. u 14:42
0
10
Peti rođendan jedne od najrespektabilnijih policijskih jedinica u regiji i šire
0
Peti rođendan jedne od najrespektabilnijih policijskih jedinica u regiji i šire
U prisustvu predstavnika vlasti u BiH, dužnosnika bh. agencija za provedbu zakona te predstavnika međunarodne zajednice i članova diplomatskog kora, brojnih zvanica i gostiju danas je u Lukavici, Istočno Sarajevo, obilježena peta godišnjica Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Na svečanosti upriličenoj tim povodom u privremenoj bazi Jedinice, smotru specijalaca SIPA-e izvršio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je istaknuo da se radi o najrespektabilnijoj policijskoj jedinici u BiH te jednoj od najelitnijih formacija u regionu i šire.

Potcrtao je da pokazatelji o angažmanu SIPA-inih specijalaca potvrđuju njihovu odlučnost i spremnost da se suoče s najtežim izazovima, odnosno da se na najefikasniji način suprotstave svim vidovima kriminala, doprinoseći ostvarivanju višeg stepena sigurnosti bh. građana.

Čestitke u povodu pete godišnjice formiranja Jedinice za specijalnu podršku SIPA-i uputio je i šef Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) komesar Stefan Feller, naglašavajući važnost jačanja saradnje agencija za provedbu zakona na svim nivoima te koordiniranja ukupnih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

"Ne postoji alternativa sistematskoj saradnji agencija na svim nivoima, kao ni potrebi za zajedničkom sigurnosnom strategijom", kazao je Feller, podsjećajući na značaj intenziviranja komunikacije između svih segmenata sistema, te blagovremene razmjene obavještajnih i operativnih podataka.


Sudionike svečanosti pozdravio je i direktor SIPA- e Mirko Lujić, izražavajući očekivanje da će uskoro biti riješeno pitanje trajnog smještaja - baze Jedinice, te da će se i nadalje istrajavati na njenom opremanju u skladu s najsavremenijim dostignućima.

Na prigodnoj svečanosti emitiran je i videozapis o dosadašnjem djelovanju i stasanju Jedinice, te izloženo naoružanje i oprema koja je na raspolaganju njenim pripadnicima.

Među ostalim, sudionici skupa bili su u prilici prisustvovati izvođenju niza prigodnih taktičko-pokaznih vježbi tokom kojih su pripadnici Jedinice za specijalnu podršku demonstrirali dio vještina, zahvaljujući kojima je u proteklih pet godina uhapšeno 345 osoba, osumnjičenih za najteža krivična djela na području cijele BiH.

Pojedincima koji su u protekloj godini podržali razvoj Jedinice za specijalnu podršku, putem obuke, treninga, nabavke materijalno-tehničkih sredstava i osiguranja poligona za vježbanje uručena su prigodna priznanja - plakete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: