BiH
3

Specijalci Odreda Bosna: Sarajevo su branili i Srbi i Hrvati i Bošnjaci

Piše: Nedžad Jamaković
Specijalci su se okupili pred Domom policije u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja 21. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice Odreda policije "Bosna" delegacija Udruženja veterana, šehidskih i porodica poginulih specijalaca i preživjeli specijalci danas obilaze mezare i grobove poginulih saboraca.

Ratni veteran i pripadnik Odreda Bosna Vehid Ušanović je za Klix.ba kazao kako će u sklopu obilježavanja godišnjice Odreda danas u Domu policije u Sarajevu biti upriličen ručak i druženje sa članovima porodica poginulih pripadnika Odreda, dok će u večernjim satima biti održana svečana akademija i druženje veterana.

Važna uloga u odbrani

"Tradicionalno se na ovaj dan sjetimo poginulih saboraca i obiđemo njihove mezare i grobove jer njih ne smijemo zaboraviti. Isto to činimo i u druga tri grada u kojima su vječna počivališta naših poginulih saboraca, u Livnu, Zenici i Mostaru, gdje će naša delegacija posjetiti i njihove porodice", rekao je Ušanović, koji je inače nosilac ratnog priznanja Zlatna policijska značka. Istakao je da su u ratu poginula 83 pripadnika Odreda Bosna.

On je podsjetio na ulogu Odreda Bosna u ratu te istakao da su specijalci odigrali veoma važnu ulogu u odbrani Sarajeva i BiH, naročito na samom početku rata. "Prvi smo stali u odbranu grada te izveli jednu od najznačajnijih akcija 'Pretis', u kojoj smo iz te fabrike u Vogošći izvukli protivoklopno naoružanje koje nam je u nastavku rata bilo od velike koristi. Također, bili smo angažovani na uklanjanju neprijateljskih snajperista koji su bili raspoređeni u samom gradu, pomogli smo u odbrani, a ključnu ulogu smo odigrali i 2. maja kada smo zaustavili napad agresora koji je pokušavao ući u grad na Skenderiji", prisjetio se Ušanović nekih od akcija specijalaca.

Mustafa Selmanović bio je pripadnik Odreda Bosna u ratu, a ostao je specijalac i u miru, nakon što je Odred doživio transformaciju i djeluje kao Specijalna jedinica Federalne uprave policije.

Sloga i zajedništvo

"Ratno iskustvo koje imam mi je od velikog značaja u današnjem poslu i nastojim to znanje prenijeti na mlađe kolege. Velika je stvar što se ni u tim ratnim danima u našim redovima nije gledalo kako se ko zove te su grad branili i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, a tako je i danas u našoj jedinici, gdje vladaju sloga i zajedništvo. Poznato je da je Odred Bosna odigrao veliku ulogu u odbrani BiH, jer su naši pripadnici išli diljem zemlje", rekao je Selmanović.

On je istakao da je današnja Specijalna jedinica FUP-a veoma dobro organizovana te da je, naravno, puno lakše nego u ratu jer su skoncentrisani isključivo na policijske zadatke. "U ratu smo imali puno situacija sa kojima smo se prvi put susretali, što je nekad znalo biti i fatalno. Danas je situacija puno drukčija i tačno znamo šta možemo očekivati u kojoj akciji", zaključio je Selmanović.