Heroji iz FUCZ-a
155

Spasioci koji su pomogli mještanima srebreničkih sela misiju završili s lakšim povredama

Piše: M. N.
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite vratili su se sinoć kasno u Sarajevo nakon što su dva dana i dvije noći probijali put do srebreničkih sela Luka i Krušev Do kako bi pomogli mještanima koji su više od 20 dana bili odsječeni od ostatka svijeta.

Iako su za ovaj dio BiH nadležne druge službe, one se nisu odazvale na apele mještana pa se predsjednik MZ Luka obradio FUCZ-u. Nisu znali šta će ih dočekati kada su se iz Sarajeva 15. januara zaputili tamo, jer su ih iz drugih službi uvejravali da stiuacija nije dramatična.

Na fotografijama koje je FUCZ objavio danas, ali i prethodnih dana, vidi se kako su nanosi snijega veliki, a situaciju su konstantno otežavali vjetar i nove padavine. Ispod snijega nalazio se led, zbog čega su mašine proklizavale, a na nekim mjestima propadale. Pripadnike FUCZ-a to nije obeshrabrilo i uložili su nadljudske napore da se probiju do mještana među kojima je bilo i dvoje bolesne djece.

"Više od 10 sati u noći između 15. i 16. januara ekipe FUCZ-a su čistile snijeg mašinama i ručno lopatama kako bi što prije došli do sela udaljenog 21 kilometar. Rano ujutro 17. januara probili su još pet kilometara put do Kruševog Dola. U oba sela očistili su površine kako bi se mještani mogli kretati, a sve vrijeme su tu bili i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i predsjednik MZ Luka Hamo Zulanović. U probijanju do sela Krušev Do priključili su im se i mještani sela. Dodatan motiv su bila djeca kojih ima 12 u ova dva sela, a među njima je i odličan učenik trećeg razreda Hakija Sinanović iz sela Luka koji u ponedjeljak 21. januara kreće u školu udaljenu 25 kilometara", kazala nam je glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.

Sve porodice dobile su pakete s hranom, higijenskim potrepštinama i lijekovima koje je osigurala organizacija Pomozi.ba, partner FUCZ-a od velikih poplava 2014. godine. U dostavi su koristili i motorne sanke, a mještani su ih dočekali ozarenih lica. Sada ovim putevima mogu ići terenska vozila, ali još uvijek postoji opasnost od zaglavljivanja za mala putnička vozila. Na potezu su lokalne i druge službe koje su nadležne za čišćenje i održavanje ovih puteva da nastave čišćenje kako sela ponovo ne bi bila odsječena. U FUCZ se nadaju da će nadležni to i uraditi.

Bili su spremni i za evakuaciju mještana do bolnice, ali srećom nije bilo potrebe za tim jer su svi dobrog zdravlja.

Nakon što su obavili misiju dugu više od dva dana i dvije noći, pripadnici FUCZ-a danas odmaraju. Vratili su se promrzli, iscrpljeni jer nisu spavali i s manjim povredama, ali sretni jer su pomogli ljudima. Spremaju se za nove akcije.

Drugi timovi su na terenu. Dio je na Ponijerima gdje se i danas traga za nestalim El-Eminom Hadžićem, a dio u livanjskim selima gdje dostavljaju pomoć mještanima koji su u stanju socijalne potrebe.