BiH
0

Spasioci iz kanjona Rakitnice evakuirali povrijeđenog planinara

FENA
Aktivisti Gorske službe spašavanja (GSS) Stanica Sarajevo pronašli su u kanjonu Rakitnice, medicinski zbrinuli i rano jutros evakuirali, planinara G.Č. (56 godina), koji je zadobio lom kostiju lijeve potkoljenice i zbog toga nije mogao samostalno nastaviti kretanje.

U saopćenju za javnost navodi se da zbog nemogućnosti letenja u noćnim uvjetima i pogoršanja vremenskih uvjeta nije bilo moguće angažiranje helikoptera te je povrijeđena osoba evakuirana zemaljskim putem, uz velike napore udarnog tima GSS-a Stanice Sarajevo. Njima se u toj akciji spašavanja priključila još jedna ekipa spasilaca iz Stanice Sarajevo.

U toku evakuacije, spasiocima na terenu priključila se i ekipa spasilaca iz Stanice Sarajevo. Po jako teškom terenu evakuacija je trajala do 03.00 sata kad je povrijeđena osoba smještena u terensko vozilo i upućena u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo.

Načelnik GSS Stanice Sarajevo Adnan Podžo kazao je za Fenu da je povrijeđeni planinar trenutno na kućnom liječenju, ali da, zbog ozbiljnosti povrede, ljekari nisu isključili ni mogućnost operativnog zahvata.

Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo je o nesreći obaviještena u nedjelju, 13. oktobra u 15.27 sati. Ekipa spasilaca uputila se na teren kratko nakon dojave, pronašli su povrijeđenog planinara, medicinski ga zbrinuli i pripremili za evakuaciju.