Crna hronika
12

U Paklenici spašen alpinista iz BiH kojem je kamen pao na nogu

FENA
Foto: Arhiv/HGSS
Foto: Arhiv/HGSS
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su uz pomoć helikoptera HRZ-a u Nacionalnom parku Paklenica spasili alpinistu iz BiH, koji se teže povrijedio penjući se na stijeni Veliki ćuk.

Četrdesetogodišnji alpinista iz Bosne i Hercegovine povrijeđen je oko podneva kada se sa svojim kolegama penjao u stijeni Veliki ćuk, a u jednom trenutku odlomila se kamena gromada koja je pala po penjaču i teško mu povrijedila nogu, izvijestili su iz HGSS-a.

Nakon dojave u pomoć su krenuli članovi HGSS-a Zadar koji su povrijeđenom pružili prvu pomoć te ga nosilima spustili do podnožja stijene.

Zbog težine povrede i teškog terena zatražena je pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s kojim su došli i članovi splitskog HGSS-a.

Mjesto evakuacije na samom rubu uskog kanjona i blizine stijena zahtijevali su veliku vještinu posade helikptera i letača HGSS-a, koji su povrijeđenog aplinistu na dugom užetu izvukli iz kanjona te ga transportirali do Starigrada Paklenice, a zatim u Zrakoplovnu bazu Zemunik, odakle je prevezen u zadarsku Opću bolnicu, ističe predstojnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Akcija spašavanja završena je oko 13:50 sati, navode iz HGSS-a.