Ronioci bespomoćni
81

Spasioci i građani nastavljaju potragu za mladićima koji su upali u Miljacku

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Intenzivna potraga za mladićima koji su jučer ujutro upali u korito rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Dolac Malta nastavlja se i danas. Spasiocima, roniocima, policajcima i vatrogascima danas će pomoć pružiti brojni građani.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) tokom noći su vizuelno pretraživali Miljacku i Bosnu, ali noćna potraga je završena bez ikakvih rezultata.

"Nismo mogli tražiti u vodi jer je bila strašno visoka, brza i mutna. Ugrozili bismo živote ljudi. Udruženja i građani koji se bave aktivnostima na vodi i pod vodom će nam se danas pridružiti. Prihvatit ćemo svu pomoć koja nam se nudi, ali moramo voditi računa o sigurnosti ljudi, jer ovi poslovi su izuzetno opasni", kazao nam je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Kako saznajemo, ronioci u Miljacki ne mogu uraditi skoro ništa. Danas će, kaže nam Solak, pokušati pretražiti rijeku u dijelu ispod naselja Otoka.

Više od 300 spasilaca, policajaca, vatrogasaca i ronioca danas će u timovima biti raspoređeni na nekoliko pozicija u Sarajevu i van glavnog grada naše zemlje. Grad Sarajevo je za sve njih obezbijedio ručak.

"Ovo je potraga za iglom u plastu sijena. Podijelili smo Miljacku na pojedine sektore i nastavljamo dalje. Od slapa do slapa nema potrebe tražiti po vodi jer su korta Miljacke očišćena, nema granja i nemoguće je da tu ostane išta. Možemo vidjeti jedino ispod slapa koji je mogao vremenom napraviti neku špilju. Zatim od GRAS-a pa nadalje nema slapova, ali ima drveća sa strane i vjerovatno korijenja pod vodom. Tu ćemo možda i moći uključiti ronioce", rekao nam je Solak.

Spasioci su jučer u blizini sarajevskog naselja Otoka u Miljacki vidjeli pantalone koje nisu uspjeli dohvatiti jer ih je voda odnijela. Solak nam govori kako ne može sa sigurnoću potvrditi kako je to odjeća stradalih mladića.

Podsjećamo, 24-godišnji I. F. i 28-godišnji A. M. upali su u Miljacku s noći na utorak na srijedu. Za njima od jučer tragaju pripadnici federalne i kantonalne civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, sarajevske policije i Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.