Prijem u Novom Gradu
0

Spasilac dječaka s Dobrinje bi mogao dobiti posao u Općini

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Načelnik Šuman uručio zahvalnice i poklone (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
V. d. načelnika sarajevske Općine Novi Grad Aner Šuman je upriličio prijem za momke koji su prije nekoliko dana iz Dobrinjskog potoka izvukli i spasili 12-godišnjeg dječaka Eldina Bećirovića.

Ovom prilikom su spasiocima Alenu Kurspahiću, Ajdinu Ferizu, Dini Ćoriću i Arminu Fazliću uručeni zahvalnice, prigodni pokloni te mobiteli, budući da je neko Kurspahiću i Ferizu ukrao mobitele i lične stvari koje su odbacili prije nego što su skočili u potok da bi spasili dječaka. Zajedno s njima u pomoć dječaku je pritekla i ženska osoba čiji identitet nije poznat. Dječak je novinarima prepričao događaj te kazao da je upao u potok trčeći za igračkom helikopterom.

"Počeo sam vikati i zvati upomoć. Voda je bila brza i nosila me, prepao sam se da niko neće pritrčati i spasiti me. Međutim, kada sam vidio momke koji su skočili u vodu i došli do mene, laknulo mi je, a srce mi je jako lupalo. Ipak, i kad su me uhvatili za ruku imali su velikih problema da me izvuku, jer je voda bila veoma brza", kazao je Eldin. On je potom prevezen u bolnicu Koševo gdje je konstatovano da je pothlađen te se u bolnici zadržao dva i po sata dok mu ljekari nisu vratili normalnu temperaturu.

Majka dječaka ponosna

"Zahvalan sam momcima koji su me spasili. Kada su me izvukli nisam imao snage da im stisnem ruku, ali sam to učinio danas. Ubuduće ću biti dosta pažljiviji i ni u kojem slučaju neću trčati za stvarima ili igračkama, jer one nisu bitne", kazao je dječak. Njegova majka Alma Bećirović je istakla kako je ponosna zbog momaka koji su spasili njeno dijete. "Posebno mi je drago da su to mladi ljudi, oni su heroji naše općine i grada, a ja ću im biti zahvalna do kraja života. Nažalost, ima nas i drugačijih, a to su pokazali oni koji su ukrali njihove stvari dok su oni spašavali jedan život", rekla je Alma.

Spasioci nisu bili raspoloženi za izjave novinarima, ističući da su oni postupali instinktivno i da im je jedini cilj bio da spase dječaka. Ipak, Alen Kurspahić (22) je uz kraće ubjeđivanje ipak pristao reći nekoliko rečenica. "Ne osjećam se herojski, nisam heroj niti mislim da sam danas nešto bolji što sam spasio dječaka. Drago mi je, naravno, da sam mu pomogao i nadam se da isto mogu očekivati i ako bi sutra meni ili nekome od članova moje porodice bila potrebna pomoć", kazao je Alen i nastavio:

"Sjedio sam s prijateljima u parku i odjednom smo začuli kako dječak zove upomoć. Odmah smo potrčali i skočili u vodu. Njemu je voda bila do pola lica i bio je u opasnosti. Nakon što smo došli do njega trebalo nam je deset minuta da ga izvučemo, voda je bila brza i jedva smo se uspijevali držati za grmlje pored potoka. Srećom, sve je prošlo bez posljedica".

Stvari nisu bitne

Alen je naveo i da ne želi posebno komentarisati to što im je neko ukrao lične stvari, skromno kazavši da njihovi mobiteli nisu imali veliku vrijednost. "Nije uopće važno to što smo ostali bez mobitela, koliko je ružan taj čin. Nemam riječi koju bih uputio onome ko je to učinio niti razmišljamo o tome. Mi smo samo nakon događaja ostavili komentar na portalu Sarajevo-x.com, jer smo željeli da se zna kakvih ljudi ima", kazao je Alen.

Načelnik Šuman je tokom susreta spasiocima izrazio zahvalnost i poštovanje za hrabrost i požrtvovanje koje su iskazali ovom prilikom te je naglasio da će Općina u saradnji s policijom učiniti sve da otkrije onoga ko je ukrao lične stvari, budući da je obližnji park pokriven videonadzorom. Međutim, kako smo saznali, jedan od spasilaca je izrazio želju da se zaposli, pa će u Općini pokušati naći načina da mu ispune tu želju, a nije isključena ni mogućnost da dobije neki posao u Općini Novi Grad.