Spašavao Ćatića i Murgu
2

Delić: U Miljacku sam uskočio bez razmišljanja jer je to moja dužnost

Piše: A. Džaferović
Alen Delić (Foto: Klix.ba)
Alen Delić (Foto: Klix.ba)
Pogibija jednog od najbržih penjača u regiji, Adnana Ćatića, ostavila je bez riječi bh. javnost, ali i otkrila heroje među nama. Policajci Policijske uprave Stari Grad jučer su iskazali herojstvo kakvo se rijetko viđa. Rizikujući vlastite živote skočili su u nabujalu Miljacku i pokušali spasiti unesrećenog mladića i njegovog kolegu, Emira Murgu.

Rijetko viđeno herojstvo pokazali su jučer pripadnici Policijske uprave Stari Grad prilikom akcije spašavanja dvojice mladića koji su se u gumenom čamcu prevrnuli u nabujaloj Miljacki.

Zavezao uže oko sebe i skočio u Miljacku

Jedan od onih koji je učestvovao u akciji spašavanja Adnana Ćatića i Emira Murge je i 28-godišnji policajac Alen Delić, rodom iz Tuzle. U razgovoru za Klix.ba priča kako se odvijala drama na obalama Miljacke.

"Kolega i ja smo se vraćali s protestnog skupa Saveza samostalnih sindikata i kad smo prolazili pored Vijećnice, građani su nam mahali i pokazivali nam da se nešto nalazi u rijeci. Odmah smo stali. Izašao sam iz vozila i ispod Šeher-Ćehajine ćuprije sam vidio dvije osobe u vodi i prevrnut čamac. Odmah smo obavijestili dežurnog u Operativnom centru MUP-a KS i vatrogasce i dok oni nisu došli pokušali pomoći unesrećenima. Bacili smo im užad i pokušali da ih izvučemo, međutim nije išlo. U jednom trenutku, jednog od mladića (Murgu op.a) ponijela je voda prema Carevom mostu, a drugi je ostao u viru. Potrčao sam obalom i dok sam trčao, zavezao sam uže oko sebe i skočio u Miljacku", govori Delić.

U tom trenutku, kaže, nije razmišljao o svom životu, samo o tome da spasi mladića u nevolji. "To je moja dužnost", kaže 28-godišnjak, koji je prilikom akcije spašavanja povrijedio ligamente lijeve noge.

Za Ćatića bilo kasno

Međutim, Delić je uspio doći samo do pola Miljacke jer mu uže, koje nije bilo dovoljno dugo, ali i silina vode nisu dozvoljavali da dođe do Murge. U međuvremenu su došli vatrogasci i s mosta bacili uže te izvukli mladića na sigurno.

I dok je Delić pokušavao spasiti Murgu, njegov kolega Almir Dautović ostao je kod Šeher-Ćehajine ćuprije pokušavajući, uz pomoć građana, da izvuče preminulog Ćatića.

"Kolega Dautović je pokušavao izvući Ćatića i jednog od momaka koji je skočio da ga spasi i sebe doveo u opasnost. Tek kad su došli vatrogasci i Hitna pomoć, izvukli su ih. Nažalost, za Ćatića je bilo kasno", priča nam Delić i dodaje da Dautović nije oklijevao da priskoči u pomoć unesrećenim mladićima iako nije najbolji plivač.

Otkriva nam da im ovo nije prvi put da priskaču u pomoć svojim sugrađanima.

"Kolega Dautović prije nekoliko godina učestvovao u spašavanju momaka koji su pali sa brane ispod restorana Bazeni. Spašavanje je tada bilo uspješno", kaže nam pripadnik Policijske uprave Stari Grad.

Svi policajci koji su učestvovali u akciji spašavanja Adnana Ćatića i Emira Murge su dobro. "Malo smo se prehladili, ali to nije ništa opasno", zaključuje Delić.