Traje tri sedmice
0

Spalinska: Zimska pauza u radu ICTY-ja počinje u ponedjeljak

FENA
Zimska pauza u radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju počinje u idući ponedjeljak i trajat će tri sedmice, saopćila je u srijedu na konferenciji za novinare u Hagu Magdalena Spalińska, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća.

Ona je dodala da će u predmetu Karadžić pretresi biti održani od ponedjeljka do četvrtka prijepodne u sudnici broj 3, dok je u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Pretresno vijeće zvanično proglasilo da je izvođenje dokaza u tom predmetu završeno.

Strane u postupku imaju rok do ponedjeljka da podnesu svoje završne pretresne podneske. Završne riječi će biti iznesene od utorka, 29. do četvrtka, 31. januara 2013. godine. Stanišiću i Simatoviću je naloženo da se vrate u pritvorsku jedinicu prije četvrtka, 24. januara, kako bi prisustvovali iznošenju završnih riječi. Oni su privremeno pušteni na slobodu u julu ove godine.

Stanišić i Simatović dvojica su visokih zvaničnika Službe državne bezbjednosti Srbije koji se terete da su organizovali, opremili, obučili, naoružali i finansirali tajne jedinice Službe državne bezbjednosti za koje se tvrdi da su ubijale, progonile i deportovale Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrpske civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine, i da su rukovodili tim jedinicama. Izvođenje dokaza tužilaštva počelo je 29. juna 2009. godine svjedočenjem prvog svjedoka, a završeno je 5. aprila 2011. godine nakon što je pozvano 62 svjedoka koji su svjedočili viva voce.

Izvođenje dokaza odbrane trajalo je od 15. juna 2011. do 17. septembra 2012. godine, a ukupno su pozvana 33 svjedoka koji su svedočili viva voce, saopćila je Spalińska.

U postupku protiv Radovana Karadžića, Žalbeno vijeće odbacilo je Karadžićevu žalbu na odluku Pretresnog vijeća kojom je odbacilo njegov zahtijev za oslobađanje od optužbi za uzimanje talaca, tačka 11 optužnice. Očekuje se donošenje odluke po žalbi tužilaštva na odluku Pretresnog vijeća da Karadžića oslobodi krivice po tački 1 optužnice, kojom se teretio za genocid za zločine počinjene od marta do decembra 1992. godine u nekoliko općina Bosne i Hercegovine, dodala je glasnogovornica suda.

Spalińska je također saopćila da se pretresi na suđenjima Mladiću i Karadžiću nastavljaju ove sedmice prema rasporedu. Na suđenju Ratku Mladiću, Vijeće trenutno sluša svjedočenje zaštićenog svedoka RM-163, bivšeg pripadnika UNPROFOR-a u Sarajevu. Na suđenju Radovanu Karadžiću, trenutno svjedoči Željko Bambarez, bivši oficir Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Postupci na suđenjima Mladiću i Hadžiću bit će nastavljeni tokom prve sedmice nakon zimske pauze u radu suda. Tokom prve sedmice po okončanju pauze u radu suda bit će održane i dvije statusne konferencije. Jedna će biti održana u četvrtak, 10. januara u žalbenom postupku u predmetu Šainović i drugi. Nakon toga će, u petak, 11. januara uslijeditI statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu Popović i drugi, saopćila je Spalińska, objavljeno je u srijedu iz MKSJ.