BiH
3

Spahić: Željezničari mjesecima nemaju zdravstveno osiguranje

FENA
Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH uputio je pismo predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH u kojem ukazuje na izuzetno teško stanje u ovom preduzeću i traži da se iznađu privremena i stalna rješenja za funkcionisanje Željeznica FBiH.

"U potpunosti se krše odredbe Zakona o radu, Kolektivnog ugovora željezničara FBiH, o terminima isplate plaće i materijalnih troškova, a samim tim željezničari i njihove porodice mjesecima nemaju zdravstvenog osiguranja", navodi u pismu predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Munir Spahić.

On dodaje da su u više navrata tražili da se produži djelovanje Zakona o konsolidaciji željeznica FBiH, koji je u parlamentarnoj proceduri, te da su godinama imali obećanje da će Vlada FBiH prema Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja iznaći nedostatna sredstva, putem akciza na naftu i naftne derivate ili duhanskih prerađevina.

"Od federalnih dužnosnika tražimo da se stave u poziciju željezničkih radnika koji nisu u stanju da obezbjede osnovne životne potrebe svojim porodicama, plate pristigle račune, kredite, obezbjede zdravstvenu zaštitu, školuju svoju djecu. Ukoliko se želi bar privremeno izaći iz navedene krize mora se hitno djelovati i usvojiti zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽFBH, te redovno uplaćivati tranše za održavanje željezničke infrastrukure", dodaje se u pismu.

Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH pismo je uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehimu Škaljiću, predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću, federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i federalnom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću.

"Pismo trebate shvatiti kao apel i posljednje upozorenje, jer ako se ovo stanje agonije nastavi bit će teško predvidjeti krajnji ishod, te posljedice za privredu FBiH. Atmosfera je toliko negativna da će biti aposlutno nemoguće imati bilo kakav utjecaj na radnike, ukoliko se oni samoincijativno odluče na bunt i izvrše potpunu blokadu ŽFBH, što će imati katastrofalne posljedice na cjelokupnu zemlju", navodi se u pismu Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH.