BiH
57

Spahić: Cerićeva kandidatura je njegova najveća zabluda u životu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Najava kandidature bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH (IZBiH) za člana Predsjedništva BiH izazvala je, još od same najave tog novog političkog projekta na našoj sceni, različite komentare i podijeljena mišljenja.

Mustafa ef. Spahić, dugogodišnji profesor Gazi Husrev-begove medrese i imam džamije Čobanija, čovjek koji je kroz Obnoviteljski sabor IZ praktično učestvovao u dovođenju Cerića na čelo zajednice muslimana u BiH, ranije je za naš portal o Cerićevoj kandidaturi rekao:

"Bilo kakvu vrstu njegovog političkog angažmana smatram njegovim najvećim promašajem i zabludom u životu. Ja lično u tome ništa ne vidim, osim fijaska, poniženja, sramote, neuspjeha i promašaja. Ko ga na nagovara na kandidaturu, to mu je dušmanin na ovom i na onom svijetu", kazao je ef. Spahić.

Cerićev nasljednik na poziciji poglavara Islamske zajednice u BiH, aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da bi volio da se on ne kandidira.

Naime, na pitanje učesnika nedavnog savjetovanja o stavu Islamske zajednice o eventualnoj kandidaturi bivšeg reisu-l-uleme za neku od političkih funkcija u državi, reisu-l-ulema Kavazović je rekao da po ranije donesenoj odluci Rijaseta Islamske zajednice nosioci vjerskog autoriteta se "ne mogu kandidirati na političke funkcije".

"Bivši reisu-l-ulema je nosilac vjerskog autoriteta. On tim činom (kandidature) prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. On će svoje ideje ponuditi biračkom tijelu i samo na osnovu tih ideja će dobiti ili ne dobiti političku podršku. Islamska zajednice nema svog kandidata niti favorita, niti će se organizirano uključivati u izborni proces. Islamska zajednica će mjesta sa kojih se govori zadržati samo za sebe i ta mjesta neće biti dostupna nijednom od kandidata", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

"U normalnoj demokratiji rekao bih da se svako ima pravo kandidirati na izborima, ali u BiH to nije slučaj, ostali nemaju to pravo... Vidjet ćemo ko će još biti dio te utrke. Bit će jako zanimljivo od sada pa do 12. oktobra", izjavio je za NAP Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu komentirajući najavu Cerićeve kandidature.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović istakao da Cerić ima pravo da se kandidira i da je to njegovo aktivno i pasivno biračko pravo.

"Tu nema nikakve dileme, ali moram naglasiti da se radi o dvodecenijskom najvišem zvaničniku Islamske zajednice u BiH i mislim da ta kandidatura nije dobra ni za instituciju reisu-l-uleme, da nije dobra ni za funkciju člana Predsjedništva BiH, dakle najvišeg predstavnika Bošnjaka u institucijama i mislim da nije dobra ni za same Bošnjake", naglasio je Džaferović.

Mustafa Cerić ima personalni kapacitet, mnogo značajniji od ovih sadašnjih lidera, njegova kandidatura je hrabar čin, izjavio je ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić.

"Očito je da on nije zadovoljan onim što su postigli. I unatoč uvjetima da lagodno i dobro živi, kao što žive nekadašnji prvaci koji su se naselili od Lovišta u Hrvatskoj do Antalije u Turskoj i uživaju danas, on je odlučio da se angažira kao nezavisni kandidat vjerujući da ima mogućnost da podrži stvaranje države", istakao je Kljuić za NAP.

Komentirajući kandidaturu dr. Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, direktor HKD Napredak Franjo Topić kazao je da je to njegovo pravo kao i svakog građanina.

"Ono što je za nas iznenađenje je da je bio vjerski lider, a to malo zbunjuje ljude, ali u islamu nije zabranjeno vjerskim službenicima da se bave politikom. Da je i reis, onda bi to bilo nespojivo, ali ovako kao slobodan građanin ima pravo da se kandidira", kazao je Topić, te istakao da postoje slični primjeri, ali da to jedino Katolička crkva zabranjuje.