"Program za novi kvalitet života"
3

Spahić: BiH mora biti stabilna država, ali i otvoreno društvo

FENA
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građanska demokratska stranka BiH (GDS) poziva građane BiH da glasaju za ovu stranku, da građani glasaju za građane.

"Raduje me da je sazrela politička svijest u BiH da se otimaju oko ideje građanske demokratije u BiH", kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik GDS-a Ibrahim Spahić.

Istaknuo je da je program GDS-a BiH u osnovi sadržan u nekoliko elemenata, u dokumentu koji se zove "Program za novi kvalitet života".

"Mi smo predočili javnosti strategiju razvoja općina i gradova 2012.-2016., predložili izmjene zakona o lokalnoj i regionalnoj upravi u BiH", kazao je Spahić.

Po njegovim riječima, jedan od temeljnih zakona je zakon o glavnom gradu BiH u kojem su dvije ključne stavke. Prva je da se direktno biraju vijećnici u gradsku skupštinu, a ne putem općina indirektnim izborom. Drugo je da se gradonačenik bira na direktnim izborima.

"Na taj način bi se, prvo, grad vratio sebi, vratio svoje osnovne, izvorne nadležnosti i omogućio potpuno normalan proces regionalizacije BiH", kazao je Spahić.

U suštini, dodao je, BiH je strukturirana kao zemlja gradova i urbane kulture i zato "mi želimo novim kvalitetom života potaknuti novi ritam života u BiH u lokalnim zajednicama".

GDSBiH smatra da je nedopustivo da na razini BiH nema ministarstva za lokalnu i regionalnu demokratiju.

"Mi imamo dva stava, jedan stabilna država i drugi otvoreno društvo. Smatramo da su to dva temeljna određenja. BiH mora biti stabilna država, ali mora biti i otvoreno društvo. Ako nije otvoreno društvo, džabe joj sva stabilnost. Iz otvorenosti proizilazi stabilnost", kazao je Spahić.

Na pres-konferenciji je predstavljen i Izborni ugovor kandidata GDS-a BiH i birača za izborni period 2012-2016. kao i neki od kandidata za sarajevske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.